Distilleerderij: Tormore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tormore 25 Year Old 1995/2020, The Whisky Agency & 3 Rivers Tokyo, hogshead, 290 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 47.7%

Streng

Dit is weer zo’n leuke joint botteling tussen enerzijds het Duitse The Whisky Agence en anderzijds het Japanse Three Rivers Tokyo. Het betreft een Tormore die een kwarteeuw rijpte.

De neus is eerder ‘streng’, if that makes sense. Flink wat moutsuikers en ontbijtgranen, wat wit fruit maar vooral minerale en herbale toetsen die de aandacht opeisen. Een bananenschil op een leisteen en een citroen op een bedje van varens – ik kan het haast niet anders omschrijven. En neen, ik ben er niet kapot van.

De body is okay-ish. Licht doch romig. Nu is de malt snoeperig zoet op vanille, wine gums en wat gekonfijte appelsien, terwijl gember en nootmuskaat hun duit in het zakje doen qua kruidigheid. Dit smaakt alvast stukken beter dan de neus beloofde, dus dat valt dan weer mee. Er zit ook een bitterheid in alsof ik op een druivenpit gebeten heb. Midpalate wordt hij zachtjes aan wat droog.

De afdronk daarentegen is lang, zoet, kruidig en bevredigend.

Verre van slecht, maar ik had hier veel hogere verwachtingen van moet ik bekennen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).