Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tormore 25 Year Old 1995 The Whisky Agency

Tasting Notes Posted on vr, november 18, 2022 16:15

Distilleerderij: Tormore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tormore 25 Year Old 1995/2020, The Whisky Agency & 3 Rivers Tokyo, hogshead, 290 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 47.7%

Streng

Dit is weer zo’n leuke joint botteling tussen enerzijds het Duitse The Whisky Agence en anderzijds het Japanse Three Rivers Tokyo. Het betreft een Tormore die een kwarteeuw rijpte.

De neus is eerder ‘streng’, if that makes sense. Flink wat moutsuikers en ontbijtgranen, wat wit fruit maar vooral minerale en herbale toetsen die de aandacht opeisen. Een bananenschil op een leisteen en een citroen op een bedje van varens – ik kan het haast niet anders omschrijven. En neen, ik ben er niet kapot van.

De body is okay-ish. Licht doch romig. Nu is de malt snoeperig zoet op vanille, wine gums en wat gekonfijte appelsien, terwijl gember en nootmuskaat hun duit in het zakje doen qua kruidigheid. Dit smaakt alvast stukken beter dan de neus beloofde, dus dat valt dan weer mee. Er zit ook een bitterheid in alsof ik op een druivenpit gebeten heb. Midpalate wordt hij zachtjes aan wat droog.

De afdronk daarentegen is lang, zoet, kruidig en bevredigend.

Verre van slecht, maar ik had hier veel hogere verwachtingen van moet ik bekennen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tormore 21 Year Old 1990 Mackillop’s Choice

Tasting Notes Posted on vr, november 18, 2022 06:15

Distilleerderij: Tormore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tormore 21 Year Old 1990/2012 Mackillop’s Choice, Cask #18763
Kleur: goud
ABV: 52%

Advocaat

Deze botteling van Mackillop’s Choice mogen we eigenlijk gerust al een oudje noemen, want gestookt in 1990 en bijna tien jaar op fles. Het is een Tormore, een huis dat nog niet zo vaak op mijn radar is verschenen.

Oh, lekker! Een neus vol vanillevla en advocaat (u weet wel, de dikvloeibare likeur van eieren). Wat noten en kastanjes, houtlijm (die me even aan grain doet denken) en gele potpourri. Goed, hoor!

Op smaak kan hij de belofte van de neus niet helemaal waarmaken. Iets te veel eik naar mijn gading, waardoor hij wat bitter en droog overkomt. Flink wat houtkruiden die het zoete wat verdrukt. Dat zoete vertaalt zich naar vanille, mais en honing. Wordt relatief pikant op peper en nootmuskaat.

De afdronk is lang, begint zoet maar wordt dan wat bitter en droog. Flink wat eik op het sterfbed.

Hij was goed begonnen, maar het ging helaas relatief snel bergaf. Mocht ik dit blind geproefd hebben, zou ik gezworen hebben dat er een single grain in mijn glas zat. Dankjewel, Manny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).