Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 13 Year Old 2007/2020 Les Grand Alambics, Hogshead, 141 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.7%

Nivea

Les Grand Alambics is een whiskyshop in Chambéry, Frankrijk (zo’n 40km ten noorden van Grenoble en halverwege tussen Lyon en de Zwitserse grens). Met de regelmaat van de klok bottelen ze iets exclusief voor de shop (en dat kan ook rum, gin of een andere spirit zijn). In hun zogenaamde Bird Series – met vogeltjes op het label – brachten ze in 2020 deze Secret Highland uit, waarvan het een publiek geheim is dat het Clynelish betreft.

Hmmm… De neus bevestigt dat niet onmiddellijk. Deze is licht op citrusfruit en appels, een tikkeltje yeasty en vertoont maar weinig waxiness. Het zit er wel in, maar helemaal op de achtergrond. Een hint van munt, wat meloen en iets van vers afgereden gras. Zachte kruidigheid van de eik. Nivea crème! In alle eerlijkheid vind ik de neus weinig uitgesproken.

Stop the press! Op de tong is het onmiddellijk wél van dattum. Tijgerbalsem, wit fruit, limoenschillen, jonge eik, bruistablet en een karrenvracht aan moutsuikers. Hint van roet op de achtergrond. Er verschijnt midpalate een flinke dosis peper. Een beetje een spring-in-het-veld op de tong. Komt jonger over dan hij eigenlijk is.

Dat voel je vooral in de afdronk, die een tikkeltje alcoholisch blijkt. Citrus en appels alweer, met wat peper op het sterfbed.

Nou, gewoon een goeie, jonge Clynelish, maar ook niet meer dan dat. Bedankt voor het sample, Tobi.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).