Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 12 Year Old 1995/2008 ‘Shiny Cell’ Daily Dram, 200 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Toolbox

Ah, kijk, een al wat oudere botteling van The Nectar, uit de reeks waarbij ze anagrammen van of woordspelingen op de naam van de distilleerderij maakten. Dit is hun Shiny Cell, een Clynelish uit 1995, gebotteld in 2008. Ik kon hiervan onlangs een sample te pakken krijgen op een festival.

Zalige neus op cake, kaarsvet, citroentaart en iets wat me doet denken aan de werkbak van opa met zijn verroeste werktuigen in een al even verroeste ijzeren toolbox. Mandarijn verschijnt, alsook wat Granny Smith appels en een zachte zeebries. Jawel, het DNA van het huis tekent present en daar ben ik erg blij om.

Lekker waxy op de tong met een zoetje als van appelsap, honing en jelly beans, aangevuld met een bittertje van walnoten en grapefruit – en een zilt randje! Ook abrikozen en rozijntjes verschijnen nu. Erg lekker. En best kruidig. Denk gember, peper en zoethout.

De afdronk is verrassend lang en zacht zoetzuur alvorens een bittere dood te sterven.

Heerlijke Clynelish die destijds naar mijn mening wat onderschat werd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).