Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2010/2022, Buds & Barrels, 143 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 59.9%

Jojo

We hebben er even op moeten wachten (deze jongen was immers reeds gebotteld in januari van dit jaar), maar eindelijk is deze Caol Ila in de Sticky Label reeks van Buds & Barrels beschikbaar. Tom Haseldonckx, de bezieler van Buds & Barrels, bottelde hem – op vatsterkte – in  de Vintage War Series. Het hoeft niet te verbazen dat ik hier erg naar uit keek, want Caol Ila is immers mijn favoriete malt van Islay.

Ha! Da’s onmiddellijk precies waar ik op hoopte! Een vuile, stevige neus op aardse toetsen, natte rotsen, een karrevracht aan citrusfruit en een vissersboot langs de kade met de dieselwalmen nog in de buurt. Scheepstouw en zeewier, olijfolie en vanille. Een strijd tussen zoet en zilt met een mooie rokerigheid op de achtergrond. Top!

Op smaak begint het dan weer eerder zoet met wat wit fruit, moutsuikers, honing en vanille, terwijl de peper en turf, alsook een heleboel maritieme elementen, hun opwachting maken. En dan met veel bombarie hun intrede doen! Een explosie op de tong. Krachtig, peaty en zilt. Gekonfijte gember, zoethout en turf mixen prima met het zoete van de honing en de vanille. Prima balans.

De afdronk is erg lang, bijzonder bevredigend en als een jojo tussen zoet en zilt.

Mr Consistent does it again! Fantastische Caol Ila. Aanrader.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).