Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 19 Year Old 2000/2019 Connoisseurs Choice Cask Strength, Gordon & Macphail, Refill American Hogshead #322, 222 bts
Kleur: goud
ABV: 58.8%

Sluipschutter

Gordon & Macphail bottelde deze Glen Scotia onder haar befaamde Connoisseurs Choice label, maar wel in de Cask Strength reeks. Hij rijpte maar liefst 19 jaar lang en is toch te koop voor ‘amper’ 135 EUR.

De neus is allesbehalve delicaat. Eerder ruw. Ongepolijst. Puur graan en gebakken appels. Iets van cake en mokka… oh… wacht even… door hem een beetje te laten ademen komt hij mooi open. Wat een sluipschutter! Complexe toetsen van perzik, honing en eik laten zich nu ontdekken. Mooi!

De eerste slok is best zoet op vanille, karamel en een karrenvracht aan witte peper, maar vanaf de tweede slok (de sluipschutter heeft zijn geweer herladen!) proef je ook zachte toetsen van espresso, kruidnagel, mokka en tamme kastanjes. Wat citrus en perzik verschijnen, alsook ananas op de BBQ (one of my favorites), terwijl naar het einde toe zelfs wat chocolade ten tonele verschijnt. Verrassend, maar je moet er wel je tijd voor nemen.

De afdronk is relatief lang, erg kruidig en zacht drogend. Hij sterft een bittere dood.

Afgezien van het feit dat ik geen enkele funky toets gepresenteerd krijg (iets wat ik associeer met het huis), was dit een erg lekkere ervaring. Dikke merci, Ivan!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).