Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hazelburn 10 Year Old 2007 Single Cask for Beija-Flor

Tasting Notes Posted on 02/11/2022 16:08

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn 10 Year Old 2007, OB 2018 for Beija-Flor, Refill Sauternes cask #1008, 282 bts
Kleur: koper
ABV: 55.4%

Kolibrie

Hola, dit is interessant. Een officiële release van een 10-jarige Hazelburn die rijpte op een refill Sauternes cask, speciaal gebotteld voor de Italiaanse importeur Beija-Flor – wat letterlijk ‘kolibrie’ betekent. En het is geen finish, voor alle duidelijkheid. De malt rijpte een decennia lang op het dessertwijn-vat. Ik ben benieuwd.

Uitstekende neus op gebakken appeltjes, besprenkeld met kaneel, aangevuld met rabarberconfituur en bloedappelsien. Kiezeltjes. Een zandstrand in de zon. Cacaopoeder, chicorei en nootmuskaat. Tikkeltje old school. Dit is erg goed, hoor.

Olieachtig op de tong. Begint zoet op rabarber en wit fruit, maar wordt dan heel erg snel heel erg kruidig. Denk gember, kruidnagel en witte peper. Zoethout, ook. Er zit een hint van champagne in! Da’s leuk. Daarnaast iets van After Eight en te lang getrokken kamillethee. Kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken, maar desalniettemin (wat een prachtig woord!) indrukwekkend lekker.

De afdronk is middellang, licht drogend als van te lang getrokken thee en kruidig. Karamel krijgt het laatste woord.

Ja, erg bevredigende malt, zeg. Maar nergens mee te vinden, natuurlijk. Daarom: bedankt voor deze verwennerij, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Scotia 19 Year Old 2000 Connoisseurs Choice Cask Strength Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on 02/11/2022 06:07

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 19 Year Old 2000/2019 Connoisseurs Choice Cask Strength, Gordon & Macphail, Refill American Hogshead #322, 222 bts
Kleur: goud
ABV: 58.8%

Sluipschutter

Gordon & Macphail bottelde deze Glen Scotia onder haar befaamde Connoisseurs Choice label, maar wel in de Cask Strength reeks. Hij rijpte maar liefst 19 jaar lang en is toch te koop voor ‘amper’ 135 EUR.

De neus is allesbehalve delicaat. Eerder ruw. Ongepolijst. Puur graan en gebakken appels. Iets van cake en mokka… oh… wacht even… door hem een beetje te laten ademen komt hij mooi open. Wat een sluipschutter! Complexe toetsen van perzik, honing en eik laten zich nu ontdekken. Mooi!

De eerste slok is best zoet op vanille, karamel en een karrenvracht aan witte peper, maar vanaf de tweede slok (de sluipschutter heeft zijn geweer herladen!) proef je ook zachte toetsen van espresso, kruidnagel, mokka en tamme kastanjes. Wat citrus en perzik verschijnen, alsook ananas op de BBQ (one of my favorites), terwijl naar het einde toe zelfs wat chocolade ten tonele verschijnt. Verrassend, maar je moet er wel je tijd voor nemen.

De afdronk is relatief lang, erg kruidig en zacht drogend. Hij sterft een bittere dood.

Afgezien van het feit dat ik geen enkele funky toets gepresenteerd krijg (iets wat ik associeer met het huis), was dit een erg lekkere ervaring. Dikke merci, Ivan!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).