Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Rich Cacao – The Harmony Collection, OB 2021
Kleur: oud goud
ABV: 44%

Jordi Roca

In 2021 lanceerde Macallan een nieuwe reeks ‘The Harmony Collection’ waarbij ze (wederom) samenwerkten met Jordi Roca, de desserten kunstenaar van El Celler de Can Roca, het befaamde sterrenrestaurant in Gerona, Spanje. En terwijl ondertussen de tweede expressie Fine Cacao reeds op de markt verschenen is (en erg snel ook verdwenen om op de secundaire markt het drievoudige op te brengen) zit in mijn glas de eerste expressie van eind 2021: Rich Cacao.

De neus moet het vooral van de sherryvaten hebben. Kaneel, gebrande mout, vanille, gekonfijte gember en gekarameliseerde appelsienschillen. Cacao? Met een beetje goeie wil haal ik dat er ook wel uit. Maar ik voeg daar graag aan toe dat dit een erg aangename neus is.

Volmondig. Zoeter dan de neus aankondigde, waardoor hij op smaak wél zijn naam eer aandoet. Nu krijg ik cacao, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Ja, dit is toch wel flink kruidig en daardoor ook een beetje drogend. Afgezien van wat appelsien, krijg ik amper fruit door. Misschien nog een gedroogde abrikoos? Maar lekker is hij wel.

In de afdronk komen er wat bittere appelsienen door en zelfs het witte vlees van een roze pompelmoes, maar de kruiden hebben wel het laatste woord.

Eigenlijk vond ik 145 EUR al wat duur toen ik mij deze fles aanschafte. Maar ondertussen betaal je er al makkelijk 500 EUR voor. Onbegrijpelijk. Ooit moet die zeepbel springen, toch? En hoe ga ik nu nog aan een sample van de Fine Cacao geraken? Oh, well…

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).