Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan A Night on Earth in Scotland, OB 2021
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Welteverstaan

Voor de eindejaarsfeesten lanceerde Macallan vorig jaar deze A Night on Earth in Scotland, in een zeer mooie verpakking van de Frans-Japanse illustrator Erica Dorn. Dat staat in alle eerlijkheid in schril contrast met wat er in de fles zit, want dat is maar heel gewoontjes (in termen van Macallan, welteverstaan): ex-bourbon barrels en zowel Amerikaanse en Europese eik die ‘sherry seasoned’ is. Gebotteld op het minimum van 40%. Maar, eerlijk is eerlijk, de prijs was ocharme 75 EUR (in termen van Macallan, welteverstaan) en de bedoeling was duidelijk: een zeer breed publiek in staat stellen en flesje onder de kerstboom te leggen van vrienden of familie.

De neus offreert appelcake met een karrenvracht aan karamel, Werther’s Echte en amandelschaafsel. Graankoekjes. Jonge eik. In alle eerlijkheid: ronduit saai.

Op smaak is het helaas niet veel beter. Integendeel. Hoewel het zoet begint, gaat het erg snel de bittere kant op. Appelsienen en walnoten. Ontbijtgranen op een kartonnen bord en vanille. De karamel keert weer. Blind had ik dit mogelijks zelfs een grain genoemd! Da’s erg ‘un-Macallan’, hoor. Tikkeltje beschamend. Voor Macallan, welteverstaan.

De afdronk is genadig kort, maar blijft wel bitter op appelsien en gember. Op het sterfbed steekt zelfs nog even een toets van chemische zoetstof op.

Wat jammer, zeg. Macallan kan veel en veel beter. Ik hoef me er dan ook niet al te druk over te maken dat de flessen in een oogwenk van de schappen verdwenen waren en de week nadien al het dubbele opbrachten op de secundaire markt.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).