Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 5 Year Old 1973, Italian import, 750ml
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Suiker

Oooh, dit is wel een golden oldie, toch? Gedistilleerd in 1973 (het geboortejaar van Dearly Beloved, de liefste vrouw van Gentbrugge en omstreken) en na vijf jaar gebotteld, dus ergens in 1978 of 1979. Bijgevolg een fles van 750ml – Italiaanse import nota bene – met een screwcap. Ik ben eens benieuwd hoe deze ultra-bleke Linkwood smaakt, wetende dat ik iets meer dan een decennium geleden al zo eens eentje aan de lippen mocht zetten.

Ai, het eerste wat opvalt is flink wat OBE. Eventjes laten ademen, dus. Na een minuutje of vier, vijf verschijnt een frisse toets van appels en vanille, flink wat florale elementen en iets wat me doet denken aan een plas water in het bos. Iets van graan en ook iets van gist. Komt erg jong over (is het natuurlijk ook).

De body is prima en op smaak krijg ik naast de appeltjes nu ook wat citroen en een zachte kruidigheid. Er verschijnt zelfs een snoeperig kantje (wat de jonge leeftijd verraadt) als van zuurtjes. Een beetje witte peper zorgt voor wat kruidigheid. Zoethout blijft niet onbetuigd. Dit valt plots erg goed mee.

De finish is eerder kort en erg zoet, alsof er iemand op het eind nog een theelepeltje suiker aan mijn glas heeft toegevoegd.

Leuk niemendalletje, vooral omwille van het feit dat het toch een beetje liquid history is. Thanks, Manny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).