Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 11 Year Old 2011/2022 IN2Spirit, 1st fill Amontillado Barrel
Kleur: amber
ABV: 56.2%

Stoofpotje van Tropisch Fruit

Binnenkort zal de nieuwe Belgische bottelaar IN2Spirit zijn 3e en 4e release lanceren. Ik was alvast heel erg onder de indruk van hun eerste twee releases. Tijs en Steven duwden me twee samples in de hand met de opdracht mijn bevindingen – blind! – neer te pennen. In mijn glas zit een goudkleurige whisky waarvan ik enkel weet dat het de 4e release wordt.

Heerlijke zoete neus op flink wat honing, mango en appelsiensap. Doet wat denken aan Jaffa cakes, maar dan op steroïden. Herfstbladeren. Melkchocolade met noten. Getoaste eik. Heerlijk.

Goeie body. Onmiddellijk een tikkeltje pikant op nootmuskaat en kruidnagel, wat een sherryvat verraadt. Zoethout en een stoofpotje van tropisch fruit. Appelsien neemt de teugels in handen, terwijl acaciahoning de boel enigszins tracht te blussen.

De afdronk is lang, warm, zoet en kruidig.

Toppertje, zeg. Volgens mij zitten we hier echt wel in hartje Speyside met een relatief jonge malt die op sherryvat rijpte in het glas. Kan zo maar GlenAllachie zijn.

UPDATE 12/04: na het lezen van mijn tasting notes verklapte IN2Spirit dat het om deze jonge Tomatin ging. Wat wederom bewijst – voor zover nog nodig – dat blind proeven aartsmoeilijk is.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).