Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Coal Ila 6 Year Old 2016 IN2Spirit

Tasting Notes Posted on 05/10/2022 16:47

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 6 Year Old 2016/2022 IN2Spirit
Kleur: witte wijn
ABV: 61%

Rubberen Laarzen vs Vanillepudding

Onlangs gaf ik een tasting in Ieper. Tijs Denuwelaere, drijvende kracht achter de lokale whiskyclub Ypres Whisky Friends en tevens onafhankelijk bottelaar met IN2Spirit, stopte me die avond twee samples in de hand. ‘Dit worden release 3 en 4 – zou je die eens willen proeven?’. Met veel plezier. Ik proef deze volledig blind: geen enkele info werd mij op voorhand verklapt. Niet gemakkelijk. Ik start met het sample waarvan op het flesje enkel vermeld wordt dat het de derde release wordt.

De neus is onmiddellijk lekker vuil. Modder, gekookte hesp, appels en aardappelschillen. Rubberen laarzen versus vanillepudding. Dit kan ik wel op prijs stellen.

Hij is olieachtig en onmiddellijk verrassend zoet op appels, peren en kruisbes, maar ondertussen ook lekker gepeperd. Een kruidige rokerigheid, zeg maar. Erg lekker en stevig.

De afdronk duurt een eeuwigheid en blijft zowel zoet als gepeperd tot op het laatste moment. Verrassende toets van groene banaan op het sterfbed.

Een stevige jongen, hoor. Als ik een gokje zou mogen wagen, zou ik zeggen dat dit een 10-jarige Ardmore is (hoewel Ledaig of zelfs Caol Ila ook nog zou kunnen).

UPDATE 12/04: na het lezen van mijn tasting notes verklapte IN2Spirit dat het om deze jonge Caol Ila ging. Hier wil ik zeker een flesje van.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Tomatin 11 Year Old 2011 IN2Spirit

Tasting Notes Posted on 05/10/2022 06:45

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 11 Year Old 2011/2022 IN2Spirit, 1st fill Amontillado Barrel
Kleur: amber
ABV: 56.2%

Stoofpotje van Tropisch Fruit

Binnenkort zal de nieuwe Belgische bottelaar IN2Spirit zijn 3e en 4e release lanceren. Ik was alvast heel erg onder de indruk van hun eerste twee releases. Tijs en Steven duwden me twee samples in de hand met de opdracht mijn bevindingen – blind! – neer te pennen. In mijn glas zit een goudkleurige whisky waarvan ik enkel weet dat het de 4e release wordt.

Heerlijke zoete neus op flink wat honing, mango en appelsiensap. Doet wat denken aan Jaffa cakes, maar dan op steroïden. Herfstbladeren. Melkchocolade met noten. Getoaste eik. Heerlijk.

Goeie body. Onmiddellijk een tikkeltje pikant op nootmuskaat en kruidnagel, wat een sherryvat verraadt. Zoethout en een stoofpotje van tropisch fruit. Appelsien neemt de teugels in handen, terwijl acaciahoning de boel enigszins tracht te blussen.

De afdronk is lang, warm, zoet en kruidig.

Toppertje, zeg. Volgens mij zitten we hier echt wel in hartje Speyside met een relatief jonge malt die op sherryvat rijpte in het glas. Kan zo maar GlenAllachie zijn.

UPDATE 12/04: na het lezen van mijn tasting notes verklapte IN2Spirit dat het om deze jonge Tomatin ging. Wat wederom bewijst – voor zover nog nodig – dat blind proeven aartsmoeilijk is.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).