Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 6 Year Old 2016/2022 IN2Spirit
Kleur: witte wijn
ABV: 61%

Rubberen Laarzen vs Vanillepudding

Onlangs gaf ik een tasting in Ieper. Tijs Denuwelaere, drijvende kracht achter de lokale whiskyclub Ypres Whisky Friends en tevens onafhankelijk bottelaar met IN2Spirit, stopte me die avond twee samples in de hand. ‘Dit worden release 3 en 4 – zou je die eens willen proeven?’. Met veel plezier. Ik proef deze volledig blind: geen enkele info werd mij op voorhand verklapt. Niet gemakkelijk. Ik start met het sample waarvan op het flesje enkel vermeld wordt dat het de derde release wordt.

De neus is onmiddellijk lekker vuil. Modder, gekookte hesp, appels en aardappelschillen. Rubberen laarzen versus vanillepudding. Dit kan ik wel op prijs stellen.

Hij is olieachtig en onmiddellijk verrassend zoet op appels, peren en kruisbes, maar ondertussen ook lekker gepeperd. Een kruidige rokerigheid, zeg maar. Erg lekker en stevig.

De afdronk duurt een eeuwigheid en blijft zowel zoet als gepeperd tot op het laatste moment. Verrassende toets van groene banaan op het sterfbed.

Een stevige jongen, hoor. Als ik een gokje zou mogen wagen, zou ik zeggen dat dit een 10-jarige Ardmore is (hoewel Ledaig of zelfs Caol Ila ook nog zou kunnen).

UPDATE 12/04: na het lezen van mijn tasting notes verklapte IN2Spirit dat het om deze jonge Caol Ila ging. Hier wil ik zeker een flesje van.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).