Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 21 Year Old Explorer Series 3 Kildonan & Pladda Island, 9.000 bts
Kleur: koper
ABV: 50.4%

Porto

In 2018 lanceerde Arran de zogenaamde Explorer Series, waarbij ze malts van 20 tot 23 jaar bottelden en aanboden in een leuke metalen doos waarop een interessante plek op Arran werd afgebeeld. Het begon met de Brodick Bay in 2018, gevolgd door de Lochranza Castle in 2018, de Kildonan & Pladda Island in 2020 en de Drumadoon Point in 2021. Ik verwacht dat er weer eentje zal uitgebracht worden na de zomer, maar zekerheid heb ik niet. Hoe dan ook, de derde release zit nu in mijn glas. Het betreft een 21-jarige Arran, een vatting van sherry butts, puncheons en ruby port pipes, wat het mooie kleurtje verklaart. Niet minder dan 9.000 flessen werden gelanceerd op 50.4%. Aan de slag!

Erg aromatisch op honing en karamel, porto (doh!) en rode besjes. Kieper daar gerust nog wat frambozen en blauwe bosbessen bij, alsook wat sultanas en hazelnoten. De kruidigheid is ook niet min: kruidnagel, kaneel, anijs en peper. Op de achtergrond nog iets van verbena en kamille en tot slot nog een hint van gekonfijte appelsienschillen en walnoten. Hier is erg veel aan de gang. Spannend!

Hoewel ik flink wat kruiden en donkerzoet fruit krijg dat je altijd associeert met rijping op sherryvaten, blijft het distilleerderij karakter hier wel overeind. Ik proef Arran, dat vind ik erg goed meevallen. Hij is nog fruitiger op de tong dan de neus al beloofde. Ik krijg nu ook kiwi, lychee, aardbeien en orangettes. Heerlijk. Midpalate verschijnt er een lichte toets van parfum en wordt hij een tikkeltje droog, maar dat kan de pret absoluut niet drukken.

De finish is lang, zoet en kruidig en laat nu plots toch de invloed van de porto opmerken. Denken we maar aan rood fruit, honing en zachte tannine. Op het sterfbed verschijnt een bittertje als van een kastanje.

Deze whisky is een vloeibaar dessert!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).