Distilleerderij: Dailuaine
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Dailuaine 11 Year Old 2011/2022 Asta Morris, Ex-Bourbon Cask #AM162, 320 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.0%

Citroensorbet

Er zijn drie whisky’s die, naar mijn bescheiden mening, een mooie waxiness vertonen en dat zijn Clynelish, Deanston en Dailuaine. En van die laatste zit nu de nieuwste release van Asta Morris in mijn glas, gebotteld op 52% en met zo’n mooi retro-label met een kikker op. Bert kennende wordt dit weer zo’n herfstig snoepje. We gaan het zien.

Ah, een mooie, heldere, licht florale en fris fruitige, speelse neus. Dit ruikt naar jonge appeltjes en vanille met nog iets van hazelnoten en havermoutpap. Citroensorbet. Bijzonder toegankelijk. Afgezien van het feit dat deze perfect bij dit seizoen past, kon het voor mij net zo goed een lentewhisky zijn.

Op smaak komt dat allemaal weer, maar dan wel in een very waxy jasje. Lekker romig, zelfs. Plakt goed aan de tanden. En lekker pittig met een toets van peper en zoethout. Tintelt prettig op de tong. Wat late limoenschillen. Jong, zeker, maar wel erg prettig en gevaarlijk drinkbaar.

De afdronk is relatief lang, zoet en zacht gepeperd.

Dit is weer zo’n typische Asta Morris release. En met zijn prijskaartje van 78 EUR echt wel een ‘whisky voor iedereen’. Dankjewel, Bert!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).