Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 9 Year Old 2006/2015 Bordeaux Wine Cask #205, Distillery Cask
Kleur: koper
ABV: 56.5%

Rosé wijn

Dit is er weer zo eentje die je enkel kon bemachtigen door hem af te vullen na je bezoek aan de distilleerderij. Ik kreeg het flesje van mijn Duitse vriend Michael. Het betreft een malt die 9 jaar lang op een rode wijn vat uit Bordeaux rijpte.

De neus houdt perfect het midden tussen snoeperige toetsen van banaan, abrikozen, rood fruit en gekonfijte agrums en aardse tonen als van herfstbladeren en mos. Dit is het betere wijnrijpingswerk (oké, da’s geen woord, maar u begrijpt wat ik bedoel).

De body is prima, de sterkte geweldig. Olieachtig, kruidig, zoet, verleidelijk. Appelsien, rosé wijn, bananen… klinkt als een vreemde combo, maar werkt prima. Kruisbessen, aardbeien, frambozen. De eik voegt daar nog een mooi bittertje met wat specerijen aan toe. Dit is genieten.

De afdronk is donkerrood van smaak (ja, u leest het goed).

Doet me in vele opzichten denken aan de Auchentoshan die ik zelf bottelde voor mijn 50e verjaardag. Alleen is deze nog net iets beter, moet ik toegeven.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).