Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 2001/2016 Artist #6 La Maison du Whisky, Bourbon Barrel #8000108, 68 bts
Kleur: goud
ABV: 54.6%

Artiest

La Maison du Whisky, Frankrijk’s grootste whiskyshop, heeft een reeks malts op de markt onder het label Artist. Deze 6e editie is een beetje vreemd, want hoewel het gaat om een Auchentoshan uit 2001 die in 2016 werd gebotteld, staat er op het ruglabel simpelweg ‘over 10 years’. Dat klopt technisch gezien natuurlijk wel… Ik snap het niet zo goed. Maar dat maakt op zich ook niet zo veel uit. Er werden overigens maar 68 flesjes van op de markt gebracht. Ik kreeg het sample opgestuurd door mijn Catawiki-collega Nicolas.

Ja, da’s een klassieke Auchentoshan op de neus met flink wat florale toetsen, citroengras, vanille en appels… maar met een hoek af! Ik verklaar me nader. Ik krijg nog iets van kastanjes, zespri en snoeperige zuurtjes. Tikkeltje alcoholisch. Met water wordt hij ongelooflijk herbaal. Ik sta in de weide tussen de bloemen en de varens.

Op smaak begint het allemaal mierzoet op wit en geel fruit met een karrenvracht aan honing, maar al gauw komt dat zoetzure er door. Pompelmoes, walnoten, kastanjes, tannine. En wederom alcoholisch. Hier kunnen we niet spreken van een goeie integratie. Verdund wordt dan weer erg zoet, op het snoeperige af.

De afdronk is relatief lang, herbaal en zoet met een pikant eindstation. Het is het beste stuk van deze Lowlander, ook verdund.

Dat was een moeilijke Toshan, moet ik bekennen. Hij heeft veel van het mooie DNA waar ik zo tuk op ben, maar er zitten veel opmerkelijke toetsen in die me in dubio brengen. Dankjewel, Nicolas!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).