Distilleerderij: Lindores Abbey
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lindores 2018 The Exclusive Cask, b. 2022, Fresh Bourbon #18/408, 220 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 60.2%

Slagroom

Als we dan toch Lindores op bourbonvaten aan het proeven zijn, kunnen we even goed meteen van de gelegenheid gebruik maken om dit Exclusive Cask te proeven. Het betreft een Fresh Bourbon single cask op vatsterkte, speciaal gebotteld voor WIN (Whisky Import Nederland). De malt werd op 31/05/2018 gedistilleerd en het vat werd op 21/02/2022 gebotteld, dus slechts een paar maanden jongen dan 4 jaar. In het glas heeft hij de kleur van witte wijn.

Ah, ik krijg op de neus weer dat typische Lowland karakter van het huis, zijnde vanille, citroengras en een hint van marsepein, maar dat wordt hier wel aangevuld met een toefje slagroom en een hint van bruine banaan. Iets van kamfer en wat aardse toetsen. Prima neus, in zijn genre. Water toevoegen verandert maar weinig aan de neus, behalve hem nog jonger doen ruiken.

Zoete en licht pikante aanzet. Tikkeltje new make-y, maar u weet dat zulks mij absoluut niet stoort. Witte peper, kamfer, kinine en zoethout. De vanille wordt nu toch een beetje onderdrukt door het hout. Een licht zurige toets steekt de kop op. Witte pompelmoes? Kastanjes verschijnen ook nog. Verdund is hij natuurlijk drinkbaarder, maar niet noodzakelijkerwijs beter. Hij verliest dat klein beetje complexiteit dat hij al verworven had aan vanille- en honing zoetigheid en wordt nogal eenvoudig.

De finish is middellang (ik had ‘m eerlijk gezegd langer verwacht), zoet en licht. Verdund is de finish iets langer (wie had dat gedacht?).

Ja, ik hou van dit soort profiel moet ik bekennen. Hij is jong, zeker, maar heeft al heel wat te bieden. Water wordt afgeraden. Neem er gewoon je tijd voor.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).