Distilleerderij: Royal Lochnagar
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Lochnagar 30 Year Old 1974/2004 Rare Malts Selection
Kleur: oud goud
ABV: 56.2%

Roetsjbaan

Lochnagar kreeg in 1848 Queen Victoria op bezoek en kreeg prompt een Royal Warrant, waardoor John Begg, de toenmalige eigenaar, ‘Royal’ aan de naam van zijn distilleerderij kon toevoegen. Vandaag de dag is Royal Lochnagar in handen van Diageo. We proeven een legendarische botteling uit de zogenoemde Rare Malts Selection – de voorloper van de Diageo Special Releases, zeg maar. Deze werd na drie decennia rijping gebotteld op vatsterkte. Hij zit ondertussen ook al bijna twee decennia op fles. Dat wordt smullen, zeker weten.

Op de neus begint het allemaal nogal lichtjes op flink wat minerale toetsen, vers afgereden gras en hooi. Het duurt toch wel een paar minuten voordat ik ook wat woodsmoke detecteer met daarin enkele mooie toetsen van citrus en abrikozen verstopt. Iets van te lang getrokken fruitthee en apfelstrüdel schemeren door. Wordt wel flink floraal, hoor. Ik sta plots bij de bloemist, aan het schap met de geraniums. Intrigerend, hoor!

Hola! Da’s old school, hoor. Waxy, gepeperd, floraal, zoet en bitter tegelijkertijd en best apart. Appels en citroenen, groene druiven (pit incluis) en iets van bergamotolie. Kalissehout, perzik en munt. Het gaat een beetje over en weer, alle kanten uit eigenlijk, maar dat maakt het wel plezant. In het Engels zeggen ze: ‘It’s all over the place.’ Dat is deze malt zeker en vast.

De finish is dan weer krachtig en lang, maar bizar. Het begint zoet, evolueert naar ietwat bitter en sterft een zepige dood. Ja, u hoort het goed. Aan het einde van de tasting heb ik Dreft in de mond. Dju.

Wat een roetsjbaan, zeg. Dankjewel, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).