Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2017/2020 STR Cask, Goren’s Whisky, 240 bts
Kleur: mahonie
ABV: 61.0%

Shampoo

Goren’s Whisky is een exclusieve reeks van de Milk & Honey distillery, genoemd naar hun Master Distiller Tomer Goren. Tomer selecteerde tot nu toe twee single casks, een sherry vat en dit STR vat. STR staat voor Shaved, Toasted & Recharred, een praktijk die wordt toegepast op voormalige rode wijnvaten. Overigens is dit een ‘uitvinding’ van wijlen Jim Swan. In het glas zit dus een jonge Israëlische malt op een erg hoog alcoholpercentage. Prachtig kleurtje, overigens: een donker koper tot bijna mahonie.

Rood fruit en hout zijn de eerste zaken die opvallen. Daarnaast flink wat herbale toetsen met paprikapoeder en oregano. Getoaste eik. Woodsmoke. Iets bitter als van tamme kastanjes besprenkeld met het sap van bloedappelsienen (probeer het maar eens, u zal zich niet beklagen). Hint van walnoten. Minder zoet dan verwacht, maar wel erg boeiend. Het ABV laat zich op de neus alvast niet voelen.

Ook op smaak valt dat goed mee. Ik hap niet naar adem, voel niet de behoefte hier water aan toe te voegen, ondanks het feit dat hij flink pikant binnen komt. Maar dan plots… wat is me dat? Pure shampoo. Hij wordt erg geparfumeerd en floraal… ja, zelfs zepig. Dju, da’s er over. FWP, anyone? Jammer, maar het is in die mate dominant dat het me gaat storen.

De finish wordt daardoor ook een beetje funky. Ik heb het gevoel dat, als ik het talent zou hebben en me de moeite zou willen getroosten, vlotjes bellen zou kunnen blazen.

En toch ben ik gecharmeerd. Niet overdonderd, niet weggeblazen, maar wel proper gewassen en gecharmeerd.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).