Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut 5 Year Old 2015/2020 XI for Malt Society Arabia, Ex-Rye Cask #710, 150 bts
Kleur: oud goud
ABV: 60.0%

Flirten

Amrut is geen onbekende, natuurlijk. Ik proefde al heel wat lekkers van deze jongens uit Bangalore,India. En vorig jaar maakte ik ook kennis met enkel mensen van de Malt Society Arabia, uit Dubai. Laat die jongens nu een vat gebotteld hebben voor hun club en ik daarvan een sample te pakken hebben gekregen via mijn vriend Dennis (die overigens lid is van de club, want werkzaam in Dubai). Dus kunnen we naar hartenlust proeven. Het is een Ex-Rye-vat, wat wellicht betekent dat het vat hergebruikt werd nadat Amrut hier hun roggewhisky van gebotteld hadden (die overigens heerlijk is).

Ik vind de neus relatief gesloten. Het duurt even voor hij zich laat ontdekken, maar het is wel de moeite. Onrijpe banaan, ananas, wat papaya en mango met toetsen van noten en gebakken appels. Kiwi? Vers gezaagde planken. Hem even laten ademen doet wonderen.

Zacht en olieachtig, maar wel onmiddellijk een erg geparfumeerd kantje, bijna zepig. Ja, echt flirten met lavendel, hoor. Gelukkig blijft het net aan de juiste kan van de grens. Een zachte, fruitige malt ontwikkelt zich, met zowel appels als citroen en wat Oosterse kruiden als curry. Iets van chutney van abrikozen. Hij wordt beter vanaf de tweede slok.

De afdronk is bijzonder lang, zoet en exotisch en het beste onderdeel van deze Indische malt.

Interessante keuze van onze vrienden uit Dubai, hoewel ik amper iets van rogge kon bespeuren, behoudens dan misschien in de flinke kruidigheid.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).