Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Orkney 13 Year Old 2007/2021 Ypres Whisky Friends, YWF.03, ex-Glen Moray Cask Finish #11, 100bts
Kleur: stro
ABV: 55%

Jonge Appels

De jongens van de Ypres Whisky Friends – die ons eerder al verblijdden met een (ge-teaspoon-de) Laphroaig en een uitstekende Annandale – stelden op 30 juni hun derde clubbotteling voor. Niet de minste, toch? Een Highland Park – ook als staat dat niet op het label. U weet hoe dat gaat. Wat mij  wel verbaasde was dat deze een finish kreeg op een ex-Glen Moray vat. Een vreemde keuze waar ik al een paar dagen mijn hoofd over breek. Ze komen immers niet uit dezelfde stal en delen geen geschiedenis (Glen Moray was tot 2008 eigendom van Glenmorangie PLC en werd verkocht aan La Martiniquaise, terwijl Highland Park tot de Edrington stal behoord). Maar goed, dat hoeft helemaal niet. Laat ons gewoon proeven en zien wat dat betekende voor deze bleke Orkney malt.

Okay… laat ik beginnen met een tip. Als je hem hebt geschonken, laat hem dan 5 volle minuten staan voor je je neus in het glas steek. Doe het eerder en HP is amper te herkennen. Geef hem tijd om op adem te komen en je zal erg aangenaam verrast worden. Vanille, appels, boterbloemen, heide, cake, witte chocolade, maar met een duidelijk streepje DNA van het huis. De rokerigheid zit hier wel helemaal op de achtergrond. Dit is best zomers (en da’s maar goed ook bij deze temperaturen).

Romig op de tong. Bijna stroperig, zelfs. Hoewel het speelse witte fruit (vooral jonge appels) van Glen Moray zeker naar voren komt, is het op smaak toch vooral Highland Park die de lakens uitdeelt (gelukkig maar!) met maritieme toetsen en flink wat Orkney turf die hem zowel een zilt randje als een flinke rokerigheid geeft. Ik beken, het is even wennen, maar het werkt wel.

In de middellange finish deemstert het karakter van HP langzaam weg, waardoor ik op het sterfbed iets van appelmoes en karton krijg.

Gedurfde keuze, hoor. Maar ja, die gasten uit Ieper zijn van geen kleintje vervaard. Je betaalt 85 EUR voor een fles bij Tijs en zijn kornuiten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).