Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Batch 8, OB 2021, 5.040 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Nougat

Hoewel ik elke dag mijn drammetje tot mij neem, is het toch moeilijk om het tempo van releases te blijven volgen. Bij Nc’nean zijn ze ondertussen al aan batch 15 of zoiets, terwijl ik vandaag voor het eerst mijn fles van Batch 8 open trek. Als vanouds is het een combinatie van 65% STR rode wijnvaten en 35% klassieke bourbonvaten. Wederom gebotteld op 46%.

Ja, dat is duidelijk Nc’nean op de neus. Het DNA van deze jonge distilleerderij tekent wederom present met zoete mout, honing en een zacht pepertje. Erg floraal en mooie toetsen van nougat. Hint van pomelo en zelfs iets van perzik deze keer. Erg toegankelijk en aangenaam.

De body is prima. De nougat en wat citrus keren op de tong onmiddellijk weer, aangevuld met iets meer peper dan ik van dit huis gewend ben, maar de malt gaat er vlotjes mee om. Iets van hazelnoten verschijnt aan de late kant. Lente in mijn glas!

De afdronk is middellang, aangenaam zoet en speels.

Een aangename daily sipper, als u het mij vraagt. En vriendelijk geprijsd bovendien.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).