Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 6 Year Old 2015/2021 Adelphi, 1st fill oloroso butt #10714, 588 bts
Kleur: brons
ABV: 62.2%

Bloedworst!

Mijn whiskygabber Manny bracht bij zijn laatste bezoek een flesje mee. Het betrof een erg jonge Ben Nevis die amper 6 jaar doorbracht op een erg actief 1st fill oloroso sherry butt. Het vat leverde na 6 jaar nog steeds 588 flessen op, op een duivels hoog ABV van 62.2%. Jongens, toch…

Beuling! Of bloedworst zoals ze zeggen. En nog geen klein beetje ook. Zo umami, niet normaal. Maar na enkele ogenblikken komen daar pruimen- en ajuinconfituur bij, leder en orangettes. Dit is fenomenaal aromatisch, hoor. Kamfer en oregano maar ook paprikapoeder.

Ondanks het torenhoge ABV behoeft deze geen water. Hij komt natuurlijk stevig binnen, maar het is zeker doenbaar. Donkerzoet op allerhande bessen, origine chocolade, houtkruiden en zelfs een toefje sulfer en een flink zilt randje. Dit is erg intens en rijk. Donkerzoet zonder weerga. Wow.

De afdronk is lang en wordt stilletjes aan toch wat zoeter. Denk aan gezoete espresso, kandijsuiker en pure chocolade.

Indrukwekkend voor zo’n jonge leeftijd, toch? Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 06-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).