Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 10 Year Old 2010 SMWS 78.43 ‘Dark Side Of The Honey Spoon’, 2nd fill toasted and charred hogshead, 277 bts
Kleur: goud
ABV: 61.9%

Honing

‘Dark Side of the Honey Spoon’… man, man, man, je moet er maar op komen. Dat doen de jongens en meisjes van de Scotch Malt Whisky Society voor elk van hun bottelingen, want de naam van de distilleerderij komt niet op het label. Niet dat het een groot geheim is, hoor. Dit is een 10-jarige Ben Nevis. Maar 61.9%? Misschien toch maar wat water bij de hand houden.

Ja, die honing is onmiddellijk en onmiskenbaar aanwezig op de neus, maar er is veel meer aan de gang. Ik heb sultanas, abrikozenconfituur, mango en kokosrotsjes. Laat hem even ademen en je waant je op een tropisch eiland. Heerlijk!

Nou, als je hem met respect benaderd is water niet echt nodig. Heerlijk waxy op guimauve (yes!), suikerspin, honing (en nog geen klein beetje ook), aalbessen, sultanas en flink wat zoethout. Kalisse, weet u wel? Midpalate verschijnt een zachte kruidigheid in de vorm van witte peper en wat drogende kinine.

In de afdronk wordt hij – als je de peper even wegdenkt – snoeperig als wine gums. Het is helemaal geen straf, hoor. Lekker lang en bevredigend.

Hartelijk dank voor het sample, Gunther!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).