Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ben Nevis 10 Year Old 2010 SWMS 78.43 Dark Side Of The Honey Spoon

Tasting Notes Posted on 08/04/2022 16:35

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 10 Year Old 2010 SMWS 78.43 ‘Dark Side Of The Honey Spoon’, 2nd fill toasted and charred hogshead, 277 bts
Kleur: goud
ABV: 61.9%

Honing

‘Dark Side of the Honey Spoon’… man, man, man, je moet er maar op komen. Dat doen de jongens en meisjes van de Scotch Malt Whisky Society voor elk van hun bottelingen, want de naam van de distilleerderij komt niet op het label. Niet dat het een groot geheim is, hoor. Dit is een 10-jarige Ben Nevis. Maar 61.9%? Misschien toch maar wat water bij de hand houden.

Ja, die honing is onmiddellijk en onmiskenbaar aanwezig op de neus, maar er is veel meer aan de gang. Ik heb sultanas, abrikozenconfituur, mango en kokosrotsjes. Laat hem even ademen en je waant je op een tropisch eiland. Heerlijk!

Nou, als je hem met respect benaderd is water niet echt nodig. Heerlijk waxy op guimauve (yes!), suikerspin, honing (en nog geen klein beetje ook), aalbessen, sultanas en flink wat zoethout. Kalisse, weet u wel? Midpalate verschijnt een zachte kruidigheid in de vorm van witte peper en wat drogende kinine.

In de afdronk wordt hij – als je de peper even wegdenkt – snoeperig als wine gums. Het is helemaal geen straf, hoor. Lekker lang en bevredigend.

Hartelijk dank voor het sample, Gunther!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Ben Nevis 8 Year Old 2012 Duncan Taylor for Klubb23

Tasting Notes Posted on 08/04/2022 06:34

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 8 Year Old 2012/2021 Duncan Taylor for Klubb23, 7 month finish in a sherry octave #3630477, 89 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55.7%

Typo

Klubb23 liet haar oog vallen op deze jonge Ben Nevis die 7 maanden gefinisht werd in een sherry octaaf, een klein vat waar de interactie tussen de spirit en het hout intensifieert. Grappig detail: op het label wordt gewag gemaakt van Klubb33, een onschuldige typo waar de clubleden niet meteen van wakker lagen. De flessen kwamen dan ook op die manier op de markt.

Lekker zoete neus op boterbabbelaars, nougat, hazelnoten, Café Noir koekjes en florale honing.

Lekker olieachtig. Zacht gekruid (nootmuskaat en een snuifje zwarte peper). Prima sterkte, dus water is overbodig. Nog donkerder en zoeter dan de neus al beloofde, met nu ook wat overrijpe banaan, peperkoek en de schil van een pompelmoes.

De afdronk blijft relatief lang hangen en offreert nu eerder gedroogde abrikoos op wat kruidnagel.

Mooi, want de sherry geeft diepte zonder de spirit te gaan overheersen. Het DNA van Ben Nevis is hier perfect intact gebleven. Blij dat ik hier een flesje van bemachtigd heb. Met dank aan Dominic voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).