Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 12 Year Old, Single Cask #29643 for DrankDozijn BV, OB 2021, 294 bts
Kleur: koper
ABV: 58.4%

Bouillon

Drankdozijn, de bekende Nederlandse online drankenhandel, vond ook zijn weg naar de warehouses van het Ierse Teeling, getuige deze krachtpatser die ze lieten bottelen na 12 jaar rijping. De single malt whiskey rijpte eerst 9 jaar op Amerikaanse eik en kreeg dan nog een finish van 3 jaar op PX sherryvaten, wat zijn mooie koperen kleurtje verklaart. Het is wederom mijn goeie vriend Benny – aka Mr Teeling Belgium (een naam die ik hem zelf gegeven heb, overigens) – die mij van een gul sample voorzag.

De neus is nogal intens, maar naast zachtjes zoet vooral umami. Doet wat denken aan vleesjus. Of zelf bouillon. Fruit is niet het eerste wat in me op komt, moet ik bekennen. Na enkele minuten ademen krijg ik wel wat appelsien en een verloren gelopen vijg, maar dit is vooral pruimtabak en kippensoep.

Ondanks het torenhoge ABV komt deze heel erg vlot binnen. Gevaarlijk vlot, zelfs. Daar kijk ik van op. Maar net als de neus is hij ook op smaak niet echt zoet, maar vooral wederom umami. Rosbief, Worchestershiresaus en bouillon. Er zit zelfs, als ik heel eerlijk mag zijn, een kleine off-note in waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Het feit dat ik met tegenzin (nou, ja) nog een slok neem, zegt wellicht genoeg.

De afdronk is lang en zacht gekruid.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het PX vat deze Teeling voor een deel om zeep geholpen heeft. Hij is niet slecht, maar verre van top. Toch bedankt, Benny.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).