Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 16 Year Old 1999 Single Cask for Belgium

Tasting Notes Posted on 31/03/2022 16:21

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 16 Year Old 1999 Single Cask for Belgium, OB 2015, Rum Cask #5477
Kleur: licht goud
ABV: 58.4%

Exotisch

Dit is een al iets oudere release want gebotteld in 2015, het jaar waarin de Teeling Distillery in Dublin operationeel werd. Het kan dus niet anders dan dat dit oude Cooley stock is. Het is een single cask en bovendien een rum-vat. Ondertussen nergens meer te vinden, maar goeie ouwe Benny voorzag me weer van een sample.

Mooie, aromatische neus op exotisch fruit, bruine suiker en melkchocolade. Als je hem even laat ademen kan je het fruit zelfs netjes onderscheiden: banaan, ananas, appelsien en Reine Claudepruimpjes. Erg mooi, hoor.

De alcohol laat zich op de tong zeker voelen en maakt deze whiskey best pikant. Flink wat houtkruiden laten zich opmerken alvorens het heerlijke, tropische fruit in vol ornaat begint te schitteren. En dat doet het echt. Dit wordt een heerlijk fruitbommetje aangevuld met een mooi zoetje van bruine suiker. Maak daar gerust kandijsuiker van. Het rum-vat heeft zijn werk gedaan, zonder de whiskey te overdonderen. Absoluut heerlijk.

Fantastisch lange en erg rijke afdronk, die eindigt in een mierzoet maar droog hoogtepunt.

Heerlijk exotische Teeling. Bij het beste wat ik van hen al geproefd heb. Merci, Benny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 12 Year Old Single Cask for DrankDozijn BV

Tasting Notes Posted on 31/03/2022 06:21

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 12 Year Old, Single Cask #29643 for DrankDozijn BV, OB 2021, 294 bts
Kleur: koper
ABV: 58.4%

Bouillon

Drankdozijn, de bekende Nederlandse online drankenhandel, vond ook zijn weg naar de warehouses van het Ierse Teeling, getuige deze krachtpatser die ze lieten bottelen na 12 jaar rijping. De single malt whiskey rijpte eerst 9 jaar op Amerikaanse eik en kreeg dan nog een finish van 3 jaar op PX sherryvaten, wat zijn mooie koperen kleurtje verklaart. Het is wederom mijn goeie vriend Benny – aka Mr Teeling Belgium (een naam die ik hem zelf gegeven heb, overigens) – die mij van een gul sample voorzag.

De neus is nogal intens, maar naast zachtjes zoet vooral umami. Doet wat denken aan vleesjus. Of zelf bouillon. Fruit is niet het eerste wat in me op komt, moet ik bekennen. Na enkele minuten ademen krijg ik wel wat appelsien en een verloren gelopen vijg, maar dit is vooral pruimtabak en kippensoep.

Ondanks het torenhoge ABV komt deze heel erg vlot binnen. Gevaarlijk vlot, zelfs. Daar kijk ik van op. Maar net als de neus is hij ook op smaak niet echt zoet, maar vooral wederom umami. Rosbief, Worchestershiresaus en bouillon. Er zit zelfs, als ik heel eerlijk mag zijn, een kleine off-note in waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Het feit dat ik met tegenzin (nou, ja) nog een slok neem, zegt wellicht genoeg.

De afdronk is lang en zacht gekruid.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het PX vat deze Teeling voor een deel om zeep geholpen heeft. Hij is niet slecht, maar verre van top. Toch bedankt, Benny.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).