Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old, OB 2021, The Renaissance Series No 4, Pineau des Charentes Finish, 9.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Cognac

De meest recente release in Teeling’s populaire Renaissance reeks – telkens hun 18-jarige malt op een ander type vat gefinisht – dateert van augustus 2021. Deze keer kreeg de malt een finish op vaten van Pineau des Charentes. En laat ik dat drankje op zich ook al erg kunnen appreciëren. Kan al bijna niet meer misgaan toch?

Hopla, we zijn weer vertrokken! Een geweldig fruitige neus op banaan, perzik en mango, maar minder tropisch dan de vorige drie releases. Hier wordt het erg snel een warme appeltaart en abrikozengebak. Dit doet me zelfs eerder aan cognac denken. Hij heeft ook iets mineraal, alsof ik hem uit een stenen beker ruik. Vreemd, maar erg aangenaam.

Hoewel de body aan de lichte kant is, zit de smaak erg, erg goed. Tropisch fruit aangevuld met flink wat houtkruiden. Hij vertoont veel meer bitterheid dan zijn voorgangers, overigens. Druivenpit en zoethout. Dat maakt hem een pak meer drogend, ook. Maar hij kan er goed mee om.

De finish is lang, diep zoet en aangenaam. Wederom moet ik aan cognac denken, wat niet zo vreemd is, natuurlijk.

Ik beken dat het mijn minst favoriete van de vier is, maar dat is erg relatief en zegt weinig over de kwaliteit. Want ook deze is absoluut uitstekend. Merci, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).