Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Sommelier Selection Amarone Cask Finish
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Amaro

De derde en voorlopig laatste uitgave in de zogenaamde Sommelier Selection is een Teeling die een finish kreeg op Amarone vaten. Daar ben ik nu wel eens benieuwd naar. Amarone is overigens een Italiaanse wijn die zijn naam ontleent aan het woord ‘amaro’, wat bitter betekent. Zoals steeds werd dit Teeling sample mij bezorgd door Benny J, één van de grootste fans – zo niet de grootste – van Teeling in ons kleine landje. Waarvoor dank!

Een zoete, romige geur vol crème à beurre en hazelnoten vult mijn neus. Nog wat cacaopoeder, koffiebonen en blauwe pruimen verschijnen, alsook wat cuberdons en kandijsuiker. Heerlijk.

De body is wat aan de lichte kant, maar qua smaak zit het goed. Pruimen, bosbessen, aardbeien en frambozen met een hint van witte chocolade en cuberdons (alweer). Een zachte kruidigheid in de vorm van zwarte peper en zoethout dient zich aan. Een al even zacht bittertje als van een druivenpit brengt hem mooi in balans. De alcohol is prima geïntegreerd.

De afdronk is misschien wat aan de korte kant, hij is alvast bevredigd zoet en gekruid.

Als je bedenkt dat je dit voor zo’n 50 EUR kan kopen, dan weet je dat je bang for your buck hebt gekregen. Merci, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).