Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Greenore 8 jaar (3)

Tasting Notes Posted on 05/06/2010 13:28

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Leeftijd: 8 jaar
ABV: 40%

Deze dram moest ik natuurlijk eens proeven aangezien Mark een liefhebber is van deze dram. De meesten vinden dit echter niet zo lekker.

Deze dram vorig weekend bij mijn schoonbroer David geproefd.

Ik moet zeggen het is echt lekker maar dit is voor mij eerder een soort aperitief likeur dan echt whiskey. Het lijkt wat op de gouden carolus whiskey vind ik. Zeer zachte smaak. Iets te zacht nogal boterachtig. Een beetje kruidig op het einde maar niet echt een finish.

Lekker maar giet mij een cola glas vol van deze en ik drink het ineens uit zonder mijn keel te verbranden

score: 72



Bushmills 16jaar (2)

Tasting Notes Posted on 05/06/2010 13:21

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: 16 jaar oud
ABV: 40%

Deze fles was de topper op mijn vrijgezellen.

De smaak was ook wel wat abrikozen zoals bij de 10 jaar maar minder overheersend je smaakt duidelijk de porto finish. De finish is ook lekkerder dan bij de 10 jaar.

Score: 85



Bushmills black bush (2)

Tasting Notes Posted on 05/06/2010 13:16

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Black Bush
ABV: 40%

Na eerder al de gewone blend (matig) de 10 jarige en 16 jarige malt te hebben geproefd deze ook eens geprobeerd.

Samen met de 16 jaar is dit de beste bushmills

De smaak is zeer vol en moutig met een beetje sherry en wat turf in de afdronk.

Deze bushmills is volgens mij de beste in de reeks, zeer goed in balans.

Score: 87



Mijn vrijgezellen

Whisky Talk Posted on 05/06/2010 13:02

Bij trouwen hoort ook een vrijgezellen en dus had mijn goede vriend David en aanstaande schoonbroer een en ander voorzien.

Na een lasershoot op de voskenslaan in Gent (Waarbij ik 2x 2de ben geëindigd). Niek is er eens niet bij en ik verlies weer. In ieder geval bracht deze lasershoot leuke herinneringen naar boven. Voor en na de lasershoot hebben we ons alcoholpeil op niveau gebracht bij David thuis.

Daarna naar de Patrick Foley’s irish pub op de recollettenlei.

Eerst lekker Ierse steak om daarna de avond te beëindigen met een tasting.

Clontarf single malt

Jameson blend

Bushmills blend

Bushmills 10 jaar

Bushmills 16 jaar

De 16 jaar werd tot beste whiskey gekozen.

Na een heerlijke avond zijn we dan allen huiswaarts gegaan de één al meer beschonken dan de ander.



Huwelijksreis Ierland

Reizen Posted on 05/06/2010 12:47

Ik (Sven) en Ella zijn net terug van onze huwelijksreis naar Ierland. Een fantastisch mooi land met zeer vriendelijke mensen.

We hadden het geluk van zeer goed weer te hebben. Na enkele dagen Dublin zijn we door het land gaan rijden met onze huurwagen. Links rijden was wel even zwoegen de eerste dag. Er was zo veel te zien dat we zeker nog eens terug zullen gaan.

Het enige wat jammer is voor Ierland is dat ze zo zwaar zijn geraakt door de financiële crisis. Het valt echt op dat de mensen arm zijn. In Dublin staan heel wat appartementsblokken al 3 jaar onafgewerkt te verkommeren. Wat ook op viel was dat er echt in iedere straat in Dublin mensen op straat leven. Er staat ook overal to let en for sale. Hopelijk komen ze er snel weer bovenop. De werkloosheid is naar het schijnt ook zeer groot en blijkbaar hebben ze weinig toeristen wegens al 3 regenzomers.

Het land zelf is prachtig je doet altijd minder dan je heb gepland want in ieder dorp is er wel iets te zien een oud kerkhof een klooster een grot echt ongelofelijk. De Ieren zelf zijn ook zeer vriendelijke en warme mensen. Bovendien kennen ze nog geen flitspalen en zijn ze heel wat hoffelijker in het verkeer dan wij. Echt aangenaam.

Uiteraard heb ik ook heel wat drams geproefd (tastingnotes volgen nog):

Bushmills black bush

Paddy

Redbreast 12 jaar

Jameson blend

Jameson 18 jaar oud

Oban 14 jaar

Het aanbod in de pubs was vooral Ierse whiskey maar je vond hier en daar ook wel eens een Schotse dram.

Reistraject: Na Dublin, naar Kildare voor de kathedraal en de japanse tuinen daarna monasteverin voor een wandeling. Overnacht in Blessington om daarna rusborough house te bezoeken (zeer de moeite) om daarna echt de wicklow mountains in te trekken. Miljaar zo een hoge bergen nu begrijp ik hoe Stephen Roche de tour kon winnen. Langs de weg zie je hier en daar overblijfselen van oude kloosters en abdijen. Af en toe stoppen we, prachtig. Dan naar Powerscourt house waar vooral de tuinen prachtig zijn. Daarna verder naar de powerscourt waterval en zo richting glendalough waar we overnachten in een B&B. De volgende dag in Glendalough het prachtige kerkhof met kerken bezocht en daarna de wicklow mountains verlaten richting Cashel. Daar de rock of Cashel (kasteel) bezocht en de abdij beneden in de valei. Verder naar Cahir en daar overnacht. In Cahir het kasteel bezocht en de swiss cottage allebei zeer de moeite. Daarna naar de mitchelstown caves om de dag te eindigen in mallow. Mallow heeft enkel een ruïne van een kasteel. Daar overnacht in een B&B. De volgende dag richting Cork. Blarney castle bezocht met prachtige tuinen en een druïdenpad. Prachtige tuinen. Daarna verder naar Timoleague voor de abdij. Dan verder naar Kinsale een leuk toeristisch havenstadje. Ten slotte verder naar Kilkenny om daar te overnachten in een B&B. De volgende dag enkele kerken cathedralen en vooral Kilkenny castle bezocht. In de namiddag naar de Dunmore caves geweest om dan weer naar boven te rijden en in Blessington te overnachten in een B&B. De volgende dag Dublin Airport om naar huis te gaan. Het prachtige westen zal voor een volgende keer zijn.

Anyway ik kan Ierland aan iedereen aanraden



Old Jameson Distillery (2)

Reizen Posted on 05/06/2010 12:16

Op onze huwelijksreis in Ierland kon natuurlijk the old jameson distillery niet ontbreken.

De rondleiding was uiteraard leuk maar de meeste zaken wist ik al uit boeken maar nu zag ik ze ook eens in het echt.

Op het einde van de rondleiding konden we meteen proeven. Je kon wat cocktails met whiskey of de standaard jameson blend proeven.

Ik ging uiteraard voor de standaard. Ik had hem eerder al geproefd. Het is ok maar geen grote whiskey.

Enkelen mochten tasten. Ik was er jammer genoeg niet bij. Jameson was telkens de beste. Ik vond dat eerst wat raar aangezien de whiskey niet zo fameus is maar als de andere whiskies de slechtse schotse blends en amerikaanse whiskies zijn dan kan het wel. In ieder geval het was toch leuk.

Daarna de shop. Ik heb na wat twijfel niets gekocht.

Er waren 2 zaken waar men nogal wat publiciteit rond maakte. Een jameson 12 jaar single malt die je kon laten personaliseren als je ongeveer 12 euro meer betaalde pfff.

En dan voor 129€ midleton enkel te krijgen op de distilleerderij. Daar moest ik toch even over nadenken. Maar aangezien ik de dram nog niet had geproefd toch maar niet gedaan.

Daarna in alle pubs hadden ze midleton. Het werkt eigenlijk als volgt ze brengen ieder jaar een special die je enkel op de distilleerderij kan kopen maar de specials van de vorige jaren komen daarna gewoon op de markt pfff. Ben ik blij dat ik die fles niet heb gekocht.

Ik wou hem uiteraard wel eens proeven dus in een pub gevraagd om hem eens te proeven. 20 euro voor een glas maar dat vond ik aangezien het mijn huwelijksreis was geen probleem. De barman blijkbaar wel want hij zei ik wil hem gerust geven maar hij is zijn prijs absoluut niet waard. De Ieren drinken vooral paddy je moet dat eens proberen. Dus uiteindelijk midleton niet geproefd en er geen spijt van.



Lagavulin Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 05/06/2010 11:58

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Distillers Edition Distilled 1993, Bottled 2009, 1 liter
Leeftijd: 16jaar
ABV: 43%

Op mijn huwelijksreis heb ik heel wat Ierse drams geproefd. Maar de taksen op whiskey zijn heel hoog waardoor ze duurder zijn als bij ons.

Op zoek naar iets speciaals dus. Op de luchthaven heb ik dan volgende fles gekocht.

Lagavulin Special release 4/497 limited edition, The distillers edition, Distilled 1993, Bottled 2009, double matured.

Ik heb ook de gewone 16 jarige. Ik heb vergeleken maar er is weinig verschil. Deze lijkt mij iets minder scherp maar ook iets minder in balans.

De fles is 1 liter. Graag had ik ook jullie mening over deze dram. Ik geef 10 3cl flesjes gratis weg. Je stuurt een leeg flesje + verzendingskosten (geen idee hoeveel dat is, maar dat weten jullie wellicht zelf). Je mailt naar sven.fonteyn@gmail.com om te laten weten dat je een sample wilt.