Ik (Sven) en Ella zijn net terug van onze huwelijksreis naar Ierland. Een fantastisch mooi land met zeer vriendelijke mensen.

We hadden het geluk van zeer goed weer te hebben. Na enkele dagen Dublin zijn we door het land gaan rijden met onze huurwagen. Links rijden was wel even zwoegen de eerste dag. Er was zo veel te zien dat we zeker nog eens terug zullen gaan.

Het enige wat jammer is voor Ierland is dat ze zo zwaar zijn geraakt door de financiële crisis. Het valt echt op dat de mensen arm zijn. In Dublin staan heel wat appartementsblokken al 3 jaar onafgewerkt te verkommeren. Wat ook op viel was dat er echt in iedere straat in Dublin mensen op straat leven. Er staat ook overal to let en for sale. Hopelijk komen ze er snel weer bovenop. De werkloosheid is naar het schijnt ook zeer groot en blijkbaar hebben ze weinig toeristen wegens al 3 regenzomers.

Het land zelf is prachtig je doet altijd minder dan je heb gepland want in ieder dorp is er wel iets te zien een oud kerkhof een klooster een grot echt ongelofelijk. De Ieren zelf zijn ook zeer vriendelijke en warme mensen. Bovendien kennen ze nog geen flitspalen en zijn ze heel wat hoffelijker in het verkeer dan wij. Echt aangenaam.

Uiteraard heb ik ook heel wat drams geproefd (tastingnotes volgen nog):

Bushmills black bush

Paddy

Redbreast 12 jaar

Jameson blend

Jameson 18 jaar oud

Oban 14 jaar

Het aanbod in de pubs was vooral Ierse whiskey maar je vond hier en daar ook wel eens een Schotse dram.

Reistraject: Na Dublin, naar Kildare voor de kathedraal en de japanse tuinen daarna monasteverin voor een wandeling. Overnacht in Blessington om daarna rusborough house te bezoeken (zeer de moeite) om daarna echt de wicklow mountains in te trekken. Miljaar zo een hoge bergen nu begrijp ik hoe Stephen Roche de tour kon winnen. Langs de weg zie je hier en daar overblijfselen van oude kloosters en abdijen. Af en toe stoppen we, prachtig. Dan naar Powerscourt house waar vooral de tuinen prachtig zijn. Daarna verder naar de powerscourt waterval en zo richting glendalough waar we overnachten in een B&B. De volgende dag in Glendalough het prachtige kerkhof met kerken bezocht en daarna de wicklow mountains verlaten richting Cashel. Daar de rock of Cashel (kasteel) bezocht en de abdij beneden in de valei. Verder naar Cahir en daar overnacht. In Cahir het kasteel bezocht en de swiss cottage allebei zeer de moeite. Daarna naar de mitchelstown caves om de dag te eindigen in mallow. Mallow heeft enkel een ruïne van een kasteel. Daar overnacht in een B&B. De volgende dag richting Cork. Blarney castle bezocht met prachtige tuinen en een druïdenpad. Prachtige tuinen. Daarna verder naar Timoleague voor de abdij. Dan verder naar Kinsale een leuk toeristisch havenstadje. Ten slotte verder naar Kilkenny om daar te overnachten in een B&B. De volgende dag enkele kerken cathedralen en vooral Kilkenny castle bezocht. In de namiddag naar de Dunmore caves geweest om dan weer naar boven te rijden en in Blessington te overnachten in een B&B. De volgende dag Dublin Airport om naar huis te gaan. Het prachtige westen zal voor een volgende keer zijn.

Anyway ik kan Ierland aan iedereen aanraden