Distilleerderij: Echlinville Distillery
Regio: Ierland
Fles: Dunville’s 19 Year Old Single Cask Madeira Finish #1636, b. 2021, 298 bts
Kleur: koper
ABV: 53.2%

Meringue & Marshmallow

Dunville’s is een whiskeymerk dat reeds in 1808 het levenslicht zag. Oorspronkelijk werd het gestookt door Royal Irish Distillers in Belfast, maar die hield er in 1936 mee op. De in 2013 opgerichte Echlinville Distillery wil Dunville’s nieuw leven inblazen en lanceerde in 2021 dit single cask – met een Madeira finish – van een 19-jarige Ierse malt. Totdat ze zelf beschikken over voldoende lang gerijpte whiskey, maken ze gebruik van vaten die ze elders hebben aangeschaft. Dit is daar een mooi voorbeeld van.

Erg aromatische en rijke neus op appelsienlikeur, popcorn, hazel- en walnoten, toffee en potpourri. Café Frappé op een terras in Parijs. De Madeira vertaalt zich in een zoete waxiness die me wat doet denken aan meringue en marshmallow. Naarmate hij wat kan ademen wordt het makkelijker het fruit te identificeren. Ik krijg nu ananas, kiwi en limoen. Doe maar een sorbet van dat laatste. Heerlijk, hoor.

Prima body. Onmiddellijk lekker pittig gekruid met kaneel, kruidnagel en zoethout. Het fruit vertaalt zich nu naar perzik, mango, ananas, bittere appelsienen en gedroogde abrikozen. Maar wel allemaal lekker samen in een stoofpotje. Laat maar pruttelen, terwijl je er wat houtkruiden over sprenkelt.

De afdronk is lekker lang, warm en blijft zoet en fruitig tot op het sterfbed. De kruiden blijven bijzonder lang nazinderen.

Zalige malt die erg geprofiteerd heeft van het Madeira vat. Je telt hier wel 300 EUR voor neer.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).