Distilleerderij: Micil Distillery
Regio: Ierland
Fles: Micil Irish Pointin
Kleur: clear
ABV: 44%

Romig

Micil (spreek uit ‘mikhil’) Distillery in Galway, Ierland, is genoemd naar Micil Mac Chearra die al in 1848 poitin stookte in Connemara. Poitin is een vorm van Ierse new make. Zijn achter-achter-achter-kleinkinderen Padraic en Jimin maken nu poitin en gin van Ierse gerst. Terwijl het wachten is op hun eigen whiskey – 3 jaar rijping, weet u wel? – hebben ze al sourced whiskey in hun portfolio, die ze zelf finishen en bottelen. Maar wij houden het liever bij hun originele poitin, waarvan ik een sample te pakken kreeg via mijn goeie vriend en Ierland-fan in hart en nieren Benny.

De neus is geweldig romig en zacht, met slechts een hint van gekookte groenten, maar wel flink wat sappige peren. Bijzonder clean. Erg mooi, inderdaad.

Op smaak is hij zijdezacht en wederom lekker romig. De peren keren weer en worden geholpen met een toets van witte chocolade. Zacht pepertje, lichte hint van groene tuinkruiden. Indrukwekkend clean, hoor.

In de eerder korte afdronk behoudt hij zijn romigheid en wordt het pepertje nog iets meer uitgesproken.

Perfect geschikt om zo puur te drinken, hoewel ik denk dat hij het ook goed zou doen in een cocktail. Thx, Benny.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).