Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: New Make Spirit Cley Distillery
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Kwaliteit

Ik heb al vaker de loftrompet afgestoken van deze craft distillery uit Rotterdam, met de sympathieke Paul en zijn Maria aan het roer. Het mag gezegd zijn dat ik fan ben van de whisky van Cley, hoewel ik moet bekennen er nog maar een handjevol van geproefd te hebben. Wat leuk dat ik via Manny een sample van hun new make te pakken kon krijgen. Zowel Paul als Manny weten immers goed dat ik een zwak heb voor embryonale whisky, dus dat is wel erg fijn van hen.

Mooie neus op moutsuikers, vers gemalen graan, ontbijtkoeken en kweepeer. Geen enkele off-note noch plat gekookte groenten. De vacht van een koe in de zon. Bijzonder (en verklaart wat mij betreft veel over de kwaliteit van hun finale whisky).

Prima mondgevoel. Heerlijke zoete new make met al een eerste hint van wit fruit en iets wat me aan amandelschaafsel doet denken. Bijzonder clean en toegankelijk. Dit bevestigt mijn eerdere stelling over de kwaliteit van deze craft distiller.

De afdronk is elegant en lang.

Hier zou ik met plezier een hele fles van willen. Deze new make kan wat mij betreft ook zeker dienen als basis van menig frisse zomercocktail. Prima spul. Zei ik al dat ik fan ben? Ge moogt gerust zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 04-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).