Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Lot 69 Petite Champagne ‘La Boutique’ Malternative Belgium #13

Tasting Notes Posted on 12/03/2022 16:20

Bottelaar: Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Lot 69 La Boutique, Petit Champagne, 148 bts
Kleur: koper
ABV: 45.2%

Abrikozen, abrikozen, abrikozen

Pieter Knapen opende onlangs zijn Cognac Experience, een beleveniswinkel in Hasselt. Daar moet ik dringend eens passeren. Om de opening te vieren bottelde hij een cognac uit 1969 waarvan hij het huis niet mag noemen, maar wel zegt dat het een erg bekend huis is. Hij noemde deze 13e release ‘La Boutique’ om voor de hand liggende redenen.

Heerlijke aromatische neus vol honing en ahornsiroop, ondersteund door een fruitigheid zonder weerga. Denk abrikozen, abrikozen en abrikozen. Maar ook een hint van pompelmoes en mango. Na enkele minuten ademen komt daar een brikje Minute Maid bij. Paardenbloemen en vanille steken de kop op. En munt zorgt voor een frisse lift die hem zijn leeftijd doet loochenen. Ge-wel-dig!

Lekker olieachtig en rond. Appelsiensap komt nu eerst, dan volgen de abrikozen en pompelmoes. Hij is minder fruitig dan de neus beloofde, maar teleurstellen doet hij allerminst. De eik laat nu ook van zich horen met wat kruidnagel en sigarenkistjes. Tot slot nog wat sultanas en munt.

Mooie, middellange finish op te lang getrokken kamillethee.

Grootse selectie van Pieter. Alweer. Nog verkrijgbaar voor 199 EUR in de shop bij Pieter.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Spirit: New Make Spirit Cley Distillery

Tasting Notes Posted on 12/03/2022 06:46

Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: New Make Spirit Cley Distillery
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Kwaliteit

Ik heb al vaker de loftrompet afgestoken van deze craft distillery uit Rotterdam, met de sympathieke Paul en zijn Maria aan het roer. Het mag gezegd zijn dat ik fan ben van de whisky van Cley, hoewel ik moet bekennen er nog maar een handjevol van geproefd te hebben. Wat leuk dat ik via Manny een sample van hun new make te pakken kon krijgen. Zowel Paul als Manny weten immers goed dat ik een zwak heb voor embryonale whisky, dus dat is wel erg fijn van hen.

Mooie neus op moutsuikers, vers gemalen graan, ontbijtkoeken en kweepeer. Geen enkele off-note noch plat gekookte groenten. De vacht van een koe in de zon. Bijzonder (en verklaart wat mij betreft veel over de kwaliteit van hun finale whisky).

Prima mondgevoel. Heerlijke zoete new make met al een eerste hint van wit fruit en iets wat me aan amandelschaafsel doet denken. Bijzonder clean en toegankelijk. Dit bevestigt mijn eerdere stelling over de kwaliteit van deze craft distiller.

De afdronk is elegant en lang.

Hier zou ik met plezier een hele fles van willen. Deze new make kan wat mij betreft ook zeker dienen als basis van menig frisse zomercocktail. Prima spul. Zei ik al dat ik fan ben? Ge moogt gerust zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 04-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).