Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Saint Lucia
Fles: Saint Lucia Distillers 15 Year Old 2005 Chairman’s Reserve, Grape of the Art & RumX, 232 bts
Kleur: mahonie
ABV: 61.5%

Teer

Ik zei al eerder dat de jongens van Grape of the Art uit Stuttgart zich niet wilde beperken tot armagnac en zopas voegden ze de daad bij het woord. Hun derde release is namelijk een single cask rum van de Saint Lucia Distillers – een rumstoker op het gelijknamige eiland in de Caraïben. Ze selecteerden een 15-jarige tropisch en bourbon cask gerijpte Chairman’s Reserve uit 2005 die 232 flessen opleverde op… 61.5% ABV! Benieuwd of ik water ga nodig hebben.

Funky! Misschien niet zo funky als een Jamaicaanse rum, maar funky nonetheless en ik vind het geweldig. Flink wat blauwe bosbessen, een emmer vol honing, mango, sterfruit, meloen en papaya. De schil van appelsienen. En dat alles gewikkeld in een jasje van vers gedraaide teer, echt waar. Kamfer en vanille. Doet ook sterk aan mescal denken, met een mooi rokerig kantje.

Ja… da’s een trap tegen je tanden. Phew! Het tropische fruit keert weer – wederom in flink wat rook gehuld – aangevuld met honing en chocolade en bittere kastanjes. Evolueert naar donkere chocolade en amandelnoten, terwijl bruine suiker de boel prettig zoet houdt. Midpalate wordt hij tevens lekker kruidig. Maar water is overbodig, hoor.

Op de bijzonder lange afdronk krijg ik kaneel, appelsienschillen en flink wat zwarte peper.

Amai, wat een krachtpatser van een rum, zeg! Wederom een mooie selectie van de jongens uit Stuttgart. Ik kijk al reikhalzend uit naar wat ze nog allemaal in petto hebben voor ons.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).