Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Bellevue 22 Year Old 1998 The Whisky Jury for Tasttoe

Tasting Notes Posted on 09/03/2022 16:35

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Guadaloupe
Fles: Bellevue 22 Year Old 1998/2021, The Whisky Jury for Tasttoe, 245 bts
Kleur: amber tot mahonie
ABV: 53.2%

Ingedikte Cola

Deze Bellevue rum uit 1998 werd door de Whisky Jury gebotteld voor het Vlaamse Tasttoe, een shop met een ongelooflijk uitgebreide selectie. Het is overigens al de 31e fles die The Whisky Jury aan de man brengt. Ik kreeg het sample in de handen gedrukt door mijn vriend Rony. Verwar deze Bellevue alstublieft niet met de distilleerderij op Marie-Galante. Dit komt van de distilleerderij Damoiseau, één van de vijf distilleerderijen op Guadaloupe, gevestigd op het Bellevue Estate en actief sinds 1942.

Overrijpe pruimen, fermenterende druiven, chocolade, cuberdons, bruin bier, gekonfijte abrikozen, manuka honing en peperkoek: dat is de heerlijke neus van deze rum in een notedop. Er zit nog een umami kantje aan dat ik niet meteen kan identificeren, maar me in eerste instantie deed denken aan pruimtabak. Het werkt!

Prima mondgevoel, lekker olieachtig. En onmiddellijk mierzoet. Notenlikeur, pruimen eau-de-vie, chocolade, nootmuskaat, kruidnagel, cuberdons, vleesjus (aha!) en ingedikte cola (WTF?! Ja, probeer maar eens). Dit is absoluut heerlijk. Een licht drogende toets van de eik maakt het plaatje compleet.

De afdronk is lang op honing, woodsmoke en een karrenvracht aan pruimen.

Ik proefde al eerder een Bellevue, gebotteld door Valinch & Mallet, die ik uitstekend vond, maar deze gaat daar erg vlotjes over. Klassebak!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Rum: Saint Lucia 15 Year Old 2005 Chairman’s Reserve Grape of the Art & RumX

Tasting Notes Posted on 09/03/2022 06:33

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Saint Lucia
Fles: Saint Lucia Distillers 15 Year Old 2005 Chairman’s Reserve, Grape of the Art & RumX, 232 bts
Kleur: mahonie
ABV: 61.5%

Teer

Ik zei al eerder dat de jongens van Grape of the Art uit Stuttgart zich niet wilde beperken tot armagnac en zopas voegden ze de daad bij het woord. Hun derde release is namelijk een single cask rum van de Saint Lucia Distillers – een rumstoker op het gelijknamige eiland in de Caraïben. Ze selecteerden een 15-jarige tropisch en bourbon cask gerijpte Chairman’s Reserve uit 2005 die 232 flessen opleverde op… 61.5% ABV! Benieuwd of ik water ga nodig hebben.

Funky! Misschien niet zo funky als een Jamaicaanse rum, maar funky nonetheless en ik vind het geweldig. Flink wat blauwe bosbessen, een emmer vol honing, mango, sterfruit, meloen en papaya. De schil van appelsienen. En dat alles gewikkeld in een jasje van vers gedraaide teer, echt waar. Kamfer en vanille. Doet ook sterk aan mescal denken, met een mooi rokerig kantje.

Ja… da’s een trap tegen je tanden. Phew! Het tropische fruit keert weer – wederom in flink wat rook gehuld – aangevuld met honing en chocolade en bittere kastanjes. Evolueert naar donkere chocolade en amandelnoten, terwijl bruine suiker de boel prettig zoet houdt. Midpalate wordt hij tevens lekker kruidig. Maar water is overbodig, hoor.

Op de bijzonder lange afdronk krijg ik kaneel, appelsienschillen en flink wat zwarte peper.

Amai, wat een krachtpatser van een rum, zeg! Wederom een mooie selectie van de jongens uit Stuttgart. Ik kijk al reikhalzend uit naar wat ze nog allemaal in petto hebben voor ons.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).