Brouwerij: Van Steenberge
Regio: België
Fles: Gulden Draak Cuvée Prestige Laphroaig, 75cl, 9.162 bts
Kleur: amber
ABV: 10.5%

Prestige Laphroaig

Als we dan toch op Laphroaig vaten gerijpt bier proeven… Ook de Belgische Gulden Draak heeft een speciale editie uitgebracht in 2020 van hun Cuvée Prestige. Ik kon dankzij mijn vriend Benoit zo’n fles te pakken krijgen. Hij schenkt een mooi amber met een beige kraag met kleine belletjes. Die kraag blijft lang overeind. Hij rijpte 8 weken lang op vaten van Laphroaig, ex-bourbonvaten van de Jim Beam distilleerderij.

Enerzijds krijg ik een fris en fruitig bier onder de neus met flink wat zoete mout, anderzijds is de turf onmiddellijk en onmiskenbaar aanwezig en geeft een extra complexiteit aan deze Gulden Draak. Hij ruikt tevens een tikkeltje ‘boozy’ als u begrijpt wat ik bedoel.

Op smaak krijg ik eveneens zoete mout, fruit in de vorm van appel, appelsien en pompelmoes, maar dan mooi omfloerst door eikenhout en flink wat turf. Je proeft de whisky haast, hoewel die het bier niet overheerst.

Een korte, zoete finish is mijn deel.

Een mooi genietbier. Er is ook nog een Bourbon versie van deze Cuvée Prestige, maar die liet ik achter bij een andere vriend… We kraken hem wel bij een volgende gelegenheid.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)