Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 23 Year Old 1998/2021 for MMM Mark & Manny’s Malts, bourbon hogshead, 50 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.9%

Mythisch

Mark en Manny gaan er ook in 2022 weer tegenaan om 4 prachtige single casks te bottelen voor een compleet nieuwe reeks: The Mythical Series! Dit jaar worden de kunstwerken voor de labels gecreëerd door de ongeëvenaarde Ansgar Speller, tevens zaakvoerster – samen met wederhelft Thomas – van de 1923 Creative Agency. En ze zijn tevens ook whiskyliefhebbers, getuige hun site speller.nl. De eerste release is er al meteen eentje om ‘u’ tegen te zeggen, al zeggen we het zelf. We vonden een prachtig hogshead gevuld met whisky van de Isle of Jura distilleerderij, afgevuld in 1998 en na 23 lange winterslaapjes gebotteld voor MMM. Smullen maar!

De neus is zalig fruitig, bijna tropisch zeg maar. Ik krijg ananas, mirabellen, mandarijntjes, physalis, rabarber en peer. Niet noodzakelijk in die volgorde. Daarnaast nog een hint van vanillepudding. Hier zit geen enkel vuil kantje aan, wat de whisky van dit huis normaliter toch wel wat typeert. Ach, mag het een atypische zijn als hij zo goed is? Het zal wel zijn!

De aanzet is lekker zacht. De engeltjes mogen dan wel gulzig geweest zijn – compleet begrijpelijk! – gelukkig lieten ze voldoende achter om de tong te strelen. Romig op vanillevla en dan weer die karrenvracht aan fruit, aangevuld met wat perziksnoepjes (de supermanlogo’s, weet u wel?). het geheel wordt ondersteund door een zachte kruidigheid. Een snuifje witte peper en een twijgje munt. Op de achtergrond een hint van kalk, die het DNA van het huis verraadt. Erg lekker.

Op de lange afdronk die langzaam droog wordt, verschijnt nog een mooi, licht bittertje.

Ik weet het, eigen lof stinkt, maar verdorie, we hebben weer een prachtig vat gevonden. We zijn jaar 7 prima gestart!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).