Distilleerderij: Inchgower
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Inchgower 17 Year Old 1959/1977 Cadenhead Dumpy, 26 2/3 Fl. Ozs
Kleur: licht goud
ABV: 80 Proof

OBE

Neen, het is geen typo. Deze Inchgower werd wel degelijk gestookt in 1959 en na 17 jaar gebotteld. Dat was in 1977, een belangrijk jaar voor Star Wars fans, maar dit terzijde. De malt heeft ondertussen dus tweeëneenhalf keer zolang op fles gezeten dan in het vat. Liquid history? Ge moogt gerust zijn.

Ah, da’s pas een échte old school neus. Metalig, mineraal, vegetaal, chemisch… klinkt allemaal vreselijk, maar is oh zo goed in de neus. Dat wordt mooi aangevuld met frisse toetsen van citroen en limoen, gestoofde peren en appels, hooi en een mooie toets van munt. Een hint van rook mogen we zeker niet vergeten. Marsepein of stopverf? Ik ben in dubio. Heerlijk, dat staat buiten kijf.

De body is vederlicht en de malt ultra-clean. Flink rokerige start – yup, turf! – gevolgd door pompelmoes, appelsien en een heleboel florale toetsen. Lekker minty nu, hoor. En mooi gepeperd én met een zilt randje. Doet me heel even denken aan een mooie armagnac, echt waar.

De afdronk is verrassend lang, rokerig, bitterzoet op turf, zoethout, citroen en munt.

Old Bottle Effect hoeft niet altijd tegen te vallen, geloof me. Wat een rollercoaster was dit, zeg! Met een dikke merci aan mijn whiskygabber Benny die me deze goden-dram aan de hand deed.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-02-2022
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).