Distilleerderij: Torabhaig
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Torabhaig Allt Gleann – The Legacy Series – First Fill & Refill Bourbon Casks
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Oude Vallei

Na de succesvolle lancering van hun Inaugural Release kwam de in 2017 op Skye opgerichte distilleerderij Torabhaig een aantal maanden geleden opzetten met deze tweede release in hun zogenaamde Legacy Series. De jonge malt, samengesteld met zo’n 300 bourbonvaten uit 2017 en 2018, luistert naar de naam Allt Gleann, wat zoveel betekent als Oude Vallei. Hij is, net als zijn voorganger, op 46% gebotteld.

Ik steek mijn neus in het glas en krijg onmiddellijk het gevoel van bij een oude apotheker te staan in de zaak te staan. Brandwondenzalf, pleisters en iets wat me aan jute zakken doet denken. Zachte, zoete turf, wit fruit en appelsienschillen met nog een hint van kelp. Doet me in alle eerlijkheid een beetje aan Caol Ila of zelfs Ledaig denken.

Hij is verrassend zacht bij aankomst. De body is zelfs wat aan de lichte kant. Maar wel onmiddellijk peaty op roet, brak water, anijszaad, vanille en bloemsuiker. Tikkeltje farmy. De vergelijking met Caol Ila en Ledaig gaat wederom op, veel meer dan de vaak gemaakte vergelijking met Talisker.

De afdronk offreert menthol, turf, groene kruiden en een bittertje. Zacht drogend.

Voor zijn jonge leeftijd is dit al een behoorlijke malt. Als hij dan bovendien nog zo vriendelijk geprijsd is (zo’n 55 EUR), dan kan ik hier alleen maar blij om zijn. Ze timmeren mooi aan de weg, daar bij Torabhaig.

 85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).