Torabhaig Distillery

Teangue Sleat
Isle of Skye IV44 8RE

Scotland
+44 1471 833337
http://www.torabhaig.com/

Noble

De Torabhaig Distillery was de grote droom van Sir
Iain Noble, de oprichter van Noble Grossart, Schotlands eerste handelsbank. In
1972 ging hij van zijn pensioen genieten op het eiland Skye, waar hij een groot
stuk land kocht dat voorheen eigendom was van Lord Macdonald. Dat hij zelf een
begenadigd whiskyliefhebber was, bewees hij door in 1976 de onafhankelijke
bottelaar Pràban na Linne op te richten. Onder dit label worden de malt Poit
Dhubh en de blends Te Bheag en Mac Na Mara gebotteld.

Noble had jarenlang het plan opgevat om een 19de-eeuwse
boerderij om te vormen tot een distilleerderij en kreeg hiervoor zelfs al in
2002 de nodige vergunningen. Maar de uitvoering bleef op zich wachten. In 2010
overleed hij, toen de onderhandelingen met Mossburn Distillers (onderdeel van
het Nederlandse Marussia Beverages BV) nog maar net waren gestart. Nu, zeven
jaren na zijn dood, gaat de droom van Noble in vervulling. De boerderij werd
volledig gerenoveerd tussen 2013 en 2016 en sinds januari 2017 is de
distilleerderij operationeel.

Groots

Torabhaig ziet het groots. Ze gaan immers uit van een
capaciteit van jaarproductie van 500.000 liter. De mout is afkomstig van
Simpson’s. Na 90 uur fermentatie in de 8 washbacks van Douglas Fir gaat de vloeistof
naar de stoomverwarmde ketels.

Ze gebruiken 2 stills met een capaciteit van 8000
liter (wash still) en 5000 liter (spirit still). Alle productie is vooralsnog
voorzien om gebotteld te worden als single malt. Het rijpen gebeurd voor 90% in
gepelletiseerde magazijnen en 10% in een klassiek dunnage warehouse.

Het water voor hun productie betrekt Torabhaig van
twee stromen, de Allt Gleann Thorabhaig en de Allt Breacach.

Range

Aangezien de distilleerderij nog maar sinds januari
2017 operationeel is, wordt het nog minstens tot 2020 wachten alvorens we de
eerste whisky van deze distilleerderij zullen kunnen proeven, hoewel de
eigenaars wellicht langer zullen willen wachten.

Het plan is alvast om een typische Island whisky te
maken, vergelijkbaar met Talisker – die nu de titel van enige distilleerderij
op Skye verliest – wat betekent dat hij licht geturfd (50ppm) zal zijn, maar
vooral erg fruitig. In de zomer van 2017
ging het visitor center open, inclusief shop en café.