Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lingdarroch Peated Spirit 3 months on PX, cask sample
Kleur: brons
ABV: ca 63%

Diesel & Crème Brûlée

 Okay, dat Lingdarroch gestookt wordt bij Bladnoch is ondertussen bevestigd en mijn makker Anthony stak me al een tweede sample in de hand. Zijn spirit heeft ondertussen ook al drie maanden doorgebracht op een PX vat. En aan het kleurtje van dit spul te zien, is het een erg actief vat.

De meringue en guimauve die ik eerder had, zijn spoorloos verdwenen. In de plaats krijg ik nu wat dieselwalm (heerlijk!), abrikozengebak, hazelnoten en crème brûlée. Sultanas en melkchocolade met hazelnoten. Dit is zeer veelbelovend.

Op smaak is het een bommetje. Erg kruidig, zeer rokerig en warm met een mooie waaier van geel en oranje fruit. Appelsien, abrikoos, perzik. De bakkerskruiden maken hem bijna pikant. En de new make-y toetsen die ik in het vorige sample nog had… helemaal verdwenen en volledig ingepakt door de PX.

De afdronk is lang, warm, rokerig, zoet en erg lekker.

Anthony, lekker spul zeg. Maar… dit is nog geen jaar oud, toch? Ik ben er niet van overtuigd dat de spirit het nog veel langer gaat uithouden op dit actieve PX vat. Iets om over na te denken.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).