Afgelopen weekend hebben Ilse, Niek
en Mark het kanaal nog een keertje overgestoken voor een kort bezoekje aan
Glasgow (en Londen). Op het programma stonden twee distilleerderijbezoeken ter
voorbereiding van de laatste fase van het whiskyboek waaraan we nu al een klein
jaar werken. We zitten in de laatste rechte lijn.

U mag in de komende weken een heel
uitgebreid verslag (mét leuke videos) verwachten, maar we wilden u nu toch al
een soort preview geven (check ook Facebook voor meer foto’s).

Ons avontuur begon vrijdag op de
Londense luchthaven van Heathrow, waar we een tussenlanding dienden te maken en
even konden verpozen alvorens onze aansluitingsvlucht te nemen. Onmiddellijk
begaven we ons naar World of Whiskies in Terminal 5, waar we deze tijd nuttig besteedden
aan enkele drams. De ontvangst was helaas eerder koel te noemen (mijn makker
Christos had vrijaf, zijn vervanger had het woord enthusiasme nog niet
gehoord).

Op de vlucht van Heathrow naar
Glasgow moesten we ons tevreden stellen met een JW Red Label. Beggars can’t
be choosers
.

Zaterdagmorgen arriveerden we veel
te vroeg op de Glengoyne Distillery, maar maakten van die tijd gebruik om de
omgeving te verkennen. Eens het visitor center opende, werden we door een
bijzonder sympathieke Melanie op sleeptouw genomen voor een leuke privé-tasting
tour, waarbij vier mooie whisky’s de revue passeerden..

Na een hartige lunch in de Beech
Tree Inn langs de West Highland Trail, namen we de scenic route langs
Loch Lomond, waar we even stopten om wat plaatjes te schieten. We kregen van de
taxichauffeur – met een geweldig gevoel voor humor – een heuse geschiedenisles.
Hij zette ons daarna netjes af aan de Auchentoshan Distillery, waar ons een
bijzonder warm welkom wachtte. Het begon al bij de portier bij het oprijden van
het parkeerterrein: ‘Ah, Mr Dermul, they are expecting you!

Daar begon het serieuze werk. Na het
vooraf regelen van al de aankopen (omdat we uit ervaring weten dat het visitor
center al uren dicht zal zijn voordat wij de keet sluiten) nam voormalig Head
Distiller en nu Senior Blender voor de hele Morrison-Bowmore groep, Jeremy
Stephens, ons mee voor een korte toer die we voor jullie op video vastgelegd
hebben (nog even geduld!). In het warehouse konden we voor de twee keer uit
hetzelfde vat een fles bottelen (da’s leuk om te vergelijken, aangezien we nu 9
maand verder zijn en het vat bijna leeg is). Het betreft nu dus een
Auchentoshan 1996 14 Year Old Bourbon Cask. En wat een geweldig vat, inderdaad!

Tot slot trokken we ons daarna
opnieuw terug naar het heilige der heiligen: de Blender’s Room, waar ons een
heuse tasting te wachten stond van enkele fantastische cask samples, alsook de
nieuwe Valinch. Er werd ook heus geëxperimenteerd met samples uit 1974 en 1975
– met hilarische gevolgen, mag ik wel zeggen – maar daarvoor moet u nog even op
de video wachten. Het wordt alvast de moeite, zoveel is zeker!

Gewapend met enkele mooie
geschenken, new make en een massa andere samples, honderden foto’s en ontelbare
mooie herinneringen zette Jeremy ons terug af aan het hotel vlakbij Glasgow
Airport. Het zou een korte nacht worden, want we hadden de 7h30 vlucht naar
London geboekt. Maar dat is voor morgen…