Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lingdarroch Peated Spirit 17/10/2020, b. 16/03/2021, cask sample
Kleur: witte wijn
ABV: 63.1%

Meringue & Guimauve

Lingdarroch… iemand al van gehoord? En toch heeft WhiskyBroker al een release op de markt van de unpeated spirit. Ik liet me links en rechts al influisteren dat die spirit gestookt zou zijn in de Lowland distilleerderij Bladnoch. Maar wat te denken van het sample dat ik nu op mijn bureau heb staan, in de hand gedrukt door mijn makker Anthony. Het is peated spirit die op 17 oktober 2020 gestookt werd en op vat gestoken. Dit sample werd reeds op 16 maart 2021 van het vat gehaald, wat betekent dat het amper een vijftal maanden rijpte. Nu ben ik toch wel eens curieus.

Op de neus krijg ik vanille en nougat, meringue en guimauve. Ik ben al onmiddellijk aangenaam verrast. Daarnaast nog wat typische toetsen als platgekookte groenten en de wortels van een jonge plant. Erg aards, maar met al flink wat karakter. Zelfs een hint van vanillepudding.

Je zou niet zeggen dat deze boven de 60% zit, hoor. Kapt gevaarlijk vlot naar binnen. Ja, tuurlijk, je voelt ‘m wel. Typische toetsen van new make (waar ik tuk op ben) aangevuld met wederom een karrenvracht aan vanille. Mooie bakkerijkruiden die hem lekker pittig maken.

Lange, warme afdronk op vanille en een hint van jonge appels.

Goed begonnen is half gewonnen. Ik ben benieuwd naar het vervolg, Anthony!

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).