Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company Ltd
Regio: Schotland
Fles: Smokestack, b. 2017 The Vintage Malt Whisky Co Ltd
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Kokos

Kijk eens aan: een limited edition botteling van de Vintage Malt Whisky Company, die we ook kennen van o.a. The Cooper’s Choice. Deze blended malt werd in 2017 op de markt gebracht en ik liet me influisteren dat er vooral veel Coal Ila in gegaan is, terwijl de rest van de samenstelling uit de Highlands komt. Ik ben eens benieuwd. Laat ik al beginnen met te zeggen dat de fles ocharme 35 EUR kost. Kwestie van de verwachtingen in de juiste richting te sturen.

Op de neus is de turf wel onmiddellijk aanwezig in de vorm van zoete rook, maar hij domineert zeker niet. Ik krijg vooral zoete toetsen als kokos, gebakken appels, wat hooi en boerenboter.

Op smaak zijn het dan weer vooral de turf en de rook die de plak zwaaien. Het fruitige, zoete van de blended malt moet hier flink de duimen leggen. Ik krijg ook nog wat verbrand hout en zwarte peper. Honing ook. Lekker pittig, dat wel. Zoethout verschijnt, terwijl de rook alsmaar groter wordt.

Een zachte afdronk met een zilt randje is mijn deel.

Aangenaam zachte en rokerige malt. Wetende dat je dit flesje voor minder dan 40 EUR kan kopen, is het zeker waar voor je geld. Thx, Manny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).