Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker 12 Year Old Black Label Origins – Islay, b. 2019
Kleur: amber
ABV: 42%

Bang!

Ik ga niet te veel woorden vuil maken aan de intro. We kennen Johnnie Walker allemaal. Van hun 12-jarige Black Label hebben ze enkele jaren geleden een zogenaamde ‘Origins’ serie gelanceerd met een Black Label Speyside, Highlands, Lowlands en Islay. Die laatste zit nu in het glas.

Hopla! Dit is één en al Caol Ila op de neus en daar ben ik blij om. Lekker opgesmukt met zoete toetsen van vanille, honing en wat sherry. Orangettes en Turks Fruit. Een zachte toets van een vreugdevuur op het strand. Dat zou zomaar een druppeltje Lagavulin kunnen zijn. Dit is gewoonweg erg lekker.

Hij is erg zacht op de tong. Onmiddellijk wat zachte rookontwikkeling, appelsiensap op steroïden, vanille en honing… in die zin een prima verderzetting van de neus. En het mag gezegd: wederom erg lekker. Dit behoeft geen water en is veel te lekker om mee te mixen.

De finish is lang, zoet en rokerig.

Geweldige blend. Ja, de Caol Ila steekt er wel met kop en schouders bovenuit. Zeer geslaagde expressie van een reeds goeie – maar helaas wat ondergewaardeerde – blend. Bang for your buck op de koop toe: nog geen 40 EUR. No brainer, echt. Schenk deze blind aan de non-believers, gewoon doen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).