Brouwerij: Bosteels
Regio: België
Fles: Tripel Karmeliet, 75cl
Kleur: blond
ABV: 8.4%

3-Granen

Brouwerij Bosteels uit Buggenhout (bekend van o.a. Kwak en Deus) werd opgericht in 1791, nog voor er van ons landje sprake was. Vandaag is ze nog steeds in familiehanden, de zevende generatie al. Geïnspireerd door het meergranenbrood van de lokale bakker en een historisch recept uit 1679 van de Karmelietenabdij in Dendermonde, creëert Antoine Bosteels in 1993 deze Tripel Karmeliet, een speciaalbier van drie granen: tarwe, haver en gerst. In 1998 komt het voor het eerst op de markt en is een instant classic. Hij schenkt goudblond met een enorme kraag die heel de proefsessie blijft staan.

De geur kan gerust complex genoemd worden. Ik krijg mooie toetsen van graan en fruit. Denk banaan en vanille. Lekker pittig gekruid ook, wellicht te danken aan de hop uit het Oostenrijkse Stiermarken.

Ja, pittig is het woord. De aanzet is zoet op vanille, maar evolueert dan naar een toets van appelsien met een bittertje. Eetlustopwekkend, hoor.

De afdronk blijft pittig, maar is niet bepaald lang.

In 2008 won de Tripel Karmeliet de prestigieuze World Beer Awards, wat er toe leidde dat in 2009 de vraag groter was dan het aanbod. Die tijden zijn gelukkig lang achter ons, want de productie werd ondertussen al flink opgeschroefd.

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).