Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tempelier

Tasting Notes Posted on 13/02/2022 16:52

Brouwerij: Brasserie du Bocq iov Brouwerij Corsendonck
Regio: België
Fles: Tempelier, 75cl
Kleur: amber
ABV: 6%

Kruistocht

Tempelier wordt vermarkt door Brouwerij Corsendonck, maar wordt wel gebrouwen door Brasserie du Bocq te Purnode in de provincie Namen. De naam verwijst natuurlijk naar de religieuze ridderorde uit de tijd van de Kruistochten (waarvan een fantastische reeks op Netflix te zien is – Knightfall – met onder andere Mark Hamill – beter bekend als Luke Skywalker in Star Wars, maar dit volledig terzijde). Het werd gelanceerd in juni 2009. Voor de anoraks: er bestond vroeger al een Tempelier bier van de Brouwerij De Sleutel in Betekom, maar die sloot de deuren al in de jaren ’80 van de vorige eeuw en dit nieuwe bier heeft enkel de naam gemeen. Schenk amber tot koperkleurig met een hoge kraag die lang blijft staan.

Fris en zoet op moutsuikers en karamel. Hint van abrikoos en perzik wat het bier wat snoeperig maakt, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik hou hier wel van.

Op smaak, daarentegen, is het jammer genoeg nogal vlak. De body is me een tikkeltje te licht. Het gele fruit keert wel weer, maar het blijft allemaal nogal braaf. Een metalige toets maakt zich meester van mijn smaakpapillen, alsof het bier uit blik geschonken werd.

In de afdronk verschijnt naast het zoete nog een zacht bittertje alsof ik op een druivenpit gebeten heb. De afdronk is overigens verrassend kort.

Het ziet er erg goed uit, het smaak prima maar mocht toch iets meer om het lijf hebben, wat mij betreft.

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Tripel Karmeliet

Tasting Notes Posted on 13/02/2022 11:51

Brouwerij: Bosteels
Regio: België
Fles: Tripel Karmeliet, 75cl
Kleur: blond
ABV: 8.4%

3-Granen

Brouwerij Bosteels uit Buggenhout (bekend van o.a. Kwak en Deus) werd opgericht in 1791, nog voor er van ons landje sprake was. Vandaag is ze nog steeds in familiehanden, de zevende generatie al. Geïnspireerd door het meergranenbrood van de lokale bakker en een historisch recept uit 1679 van de Karmelietenabdij in Dendermonde, creëert Antoine Bosteels in 1993 deze Tripel Karmeliet, een speciaalbier van drie granen: tarwe, haver en gerst. In 1998 komt het voor het eerst op de markt en is een instant classic. Hij schenkt goudblond met een enorme kraag die heel de proefsessie blijft staan.

De geur kan gerust complex genoemd worden. Ik krijg mooie toetsen van graan en fruit. Denk banaan en vanille. Lekker pittig gekruid ook, wellicht te danken aan de hop uit het Oostenrijkse Stiermarken.

Ja, pittig is het woord. De aanzet is zoet op vanille, maar evolueert dan naar een toets van appelsien met een bittertje. Eetlustopwekkend, hoor.

De afdronk blijft pittig, maar is niet bepaald lang.

In 2008 won de Tripel Karmeliet de prestigieuze World Beer Awards, wat er toe leidde dat in 2009 de vraag groter was dan het aanbod. Die tijden zijn gelukkig lang achter ons, want de productie werd ondertussen al flink opgeschroefd.

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: La Chouffe Blonde

Tasting Notes Posted on 13/02/2022 06:50

Brouwerij: Brasserie d’Achouffe
Regio: België
Fles: La Chouffe Blonde, 750ml
Kleur: donkerblond
ABV: 8%

Kabouter

Diep in de Belgische Ardennen, nog voorbij Durbuy en zelfs La Roche-en-Ardenne, ligt het dorp Achouffe. Daar richtten twee schoonbroers – Pierre Gobron en Chris Bauweraerts – eind jaren ’70 van de vorige eeuw hun brouwerij op. Het zou nog duren tot 1982 alvorens hun eerste brouwsel van 49 liter het levenslicht zag. Maar het duurde maar een paar jaar totdat ze internationaal bekendheid verwierven. Ondertussen is het blonde bier al een paar keer in de prijzen gevallen. Momenteel zijn er van La Chouffe vier verschillende bieren, maar wij proeven de razend populaire Blonde. Hij schenkt donkerblond met een mooie witte kraag met middelgrote bellen die lang overeind blijven.

Frisse neus op gerst en zachte kruiden, ondersteund door citroenzeste. Ik krijg iets van koriander en zacht bittere hoppen. Uitnodigend, zonder groots te zijn.

Lekker verfrissend en licht romig, terwijl ik naast citrus nu ook wat gedroogde mango krijg. En iets van perzik, ook. En dat smaakt. Licht hoppig, net als de neus.

De afdronk is eerder kort, maar dat stoort me niet in het minst. Ik neem nog een slok!

Een echter dorstlesser. Wist-je-dat-je: elk biertje heeft zijn eigen kabouter met eigen verhaal. Voor deze La Chouffe Blonde is Marcel de kabouter van dienst.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).